AMSTERDAM - De Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties heeft de Nederlandse homobelangenorganisatie COC een consultatieve status verleend. Dat heeft COC-voorzitter Wouter Neerings bekendgemaakt. Het is daarmee de eerste homobelangenorganisatie ter wereld die op eigen kracht deze status heeft verkregen.

''Dit is een enorme eer'', stelt Neerings. ''We kunnen als COC nu heel direct actief gaan lobbyen binnen de VN om seksuele diversiteit over de gehele wereld verder onder de aandacht te brengen. Veel sterker dan we dat in het verleden al gedaan hebben.

De organisatie heeft nu de mogelijkheid homoseksualiteit actief en doelgericht op de agenda van de VN te zetten. Ook krijgt het COC de mogelijkheid verklaringen af te leggen tijdens vergaderingen over mensenrechtenkwesties.

''Homoseksualiteit is binnen de Verenigde Naties nog steeds een moeilijk onderwerp, omdat het nog door veel leden als een westerse aangelegenheid wordt beschouwd'', aldus Neerings. ''We kunnen nu bijvoorbeeld ook onze buitenlandse zusterorganisaties helpen meer aandacht hun thema's te vragen binnen de Verenigde Naties.'' Ook wil het COC zijn nieuwe mogelijkheden binnen de VN delen met andere Nederlandse organisaties die homo-emancipatie onder de internationale aandacht willen brengen.

In tegenstelling tot veel andere discriminatievormen bestaat er binnen de VN geen verdrag dat expliciet homorechten vernoemd. Een aantal VN-leden verzet zich daar tegen.

Wereldwijd is homoseksualiteit nog in 76 landen strafbaar. In zeven van die landen kan andersgeaardheid leiden tot de doodstraf. In nog veel meer landen vinden dagelijks mensenrechtenschendingen plaats van homoseksuelen. (ANP)