Binnenland Bewaar

Lawaai peuters verdeelt bestuur gemeente

Op aandrang van boze buurtbewoners mogen kinderen in kinderdagverblijf 't Klaproosje aan de Prinsengracht (niet op foto) hooguit twee uur per dag buiten spelen. Foto GPD
Op aandrang van boze buurtbewoners mogen kinderen in kinderdagverblijf 't Klaproosje aan de Prinsengracht (niet op foto) hooguit twee uur per dag buiten spelen. Foto GPD © UNKNOWN

AMSTERDAM - Het lawaai van buitenspelende peuters dringt door tot de bestuurskamers van de gemeente Amsterdam. Stadsdeel Centrum heeft een crèche beperkingen opgelegd aan buiten spelen. Volgens wethouder Marijke Vos mag dat niet.

Op aandrang van boze buurtbewoners mogen kinderen in kinderdagverblijf 't Klaproosje (gelegen aan de Prinsengracht) hooguit twee uur per dag buiten spelen, met hooguit achttien kinderen tegelijk.

Voor Vos is dat niet aanvaardbaar. ''Stadsdeel Centrum moet een andere oplossing vinden voor de geluidsoverlast,'' zei ze woensdag in de gemeenteraad. ''Het kan niet zo zijn dat kinderen vrijwel binnen worden gehouden.'' De Gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) heeft dit het stadsdeel vervolgens laten weten.

Iets soortgelijks speelt bij het naschoolse opvangcentrum Uk aan de Apollolaan, waar de kinderen niet in de eigen tuin mogen spelen vanwege het lawaai. Vos zei woensdag die zaak niet te kennen. ''Maar als dat zo is, kan het niet. Bij elke kinderopvang mogen de kinderen buiten spelen.''

Volgens D66-raadslid Ivar Manuel gelden er ook beperkingen op buiten spelen bij een van de crèches van kinderopvangorganisatie De Kleine Wereld.

Vorig najaar werd bekend dat omwonenden van een kinderdagverblijf in Nieuw-Sloten peuters bekogelden met eieren en uitscholden vanwege geluidsoverlast. Ook bij enkele andere crèches bleken spanningen met de buurt te bestaan. Publicaties hierover in Het Parool leidden tot een stroom reacties van lezers. Opvallend was dat een fiks deel daarvan de zijde koos van de klagers.

Ook in andere steden klagen buurtbewoners regelmatig over het lawaai van buiten spelende kinderen. Naar aanleiding van berichten hierover kondigde minister Jacqueline Cramer van Vrom aan nog dit jaar met een wetsvoorstel te zullen komen dat het 'ophokken' van kinderen moet voorkomen. Wat wethouder Vos betreft is het onder de huidige regelgeving al niet toegestaan. (HET PAROOL)