Amsterdam Bewaar

Nieuwe tegenslag bibliotheekplan UvA

Boven het omstreden terrein nu, onder het beeld dat de Universiteit van Amsterdam voor ogen had. Foto © UvA
Boven het omstreden terrein nu, onder het beeld dat de Universiteit van Amsterdam voor ogen had. Foto © UvA © UNKNOWN

De geplande bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam op het Binnengasthuisterrein heeft gisteravond voor grote verdeeldheid gezorgd in de stadsdeelraad van Centrum.

Met zestien tegen twaalf stemmen trok het stadsdeel zich terug uit het beroep tegen het vonnis dat de verleende monumentenvergunning had vernietigd.

Daarmee is de Universiteit van Amsterdam (UvA) nu de enige partij die in beroep gaat tegen het vonnis van de rechtbank in maart, die oordeelde dat de monumentenvergunning  onvoldoende door het stadsdeel was onderbouwd. Die vergunning was één van de belangrijkste hordes die de UvA de laatste jaren had genomen om twee monumentale panden op het Binnengasthuisterrein te kunnen slopen: de Tweede Chirurgische Kliniek en een gedeelte van het Zusterhuis. Op de plek van die panden wil de UvA een bibliotheek bouwen.

De universiteit kon jaren rekenen op de steun van de gemeente en later het stadsdeel voor de plannen voor een universiteitscampus in de binnenstad met de nieuwe bibliotheek als middelpunt. Maar sinds de raadsverkiezingen van vorig jaar is de steun voor de UvA-plannen verminderd.

Stadsdeelbestuurder Boudewijn Oranje van D66 benadrukte voor de stemming nog nieuwe UvA-onderzoeken over de bibliotheek te willen afwachten, om zo 'een betere en meer gefundeerde beslissing' te kunnen nemen, maar zei wel de beslissing aan de deelraad over te laten.

Die koos via een hoofdelijke stemming voor het intrekken van het beroep tegen het vonnis. De VVD bleef consequent voor verder procederen, de SP en GroenLinks bleven op hun beurt tegen. De bibliotheek zorgde voor verdeeldheid in de D66- en PvdA-fractie: Yellie Alkema stemde als enige van D66 tegen het beroep, terwijl Ido Verhagen er als enige PvdA'er voor was en zo de UvA bleef steunen. Alle partijen willen dat de UvA ook onderzoek doet naar alternatieve locaties voor de bibliotheek.

Het is een volgende tegenvaller voor de universiteit, die de laatste tien jaar al ruim dertig miljoen euro  in de binnenstadscampus heeft geïnvesteerd. Het stadsdeel zal de aanvraag van de monumentenvergunning opnieuw in behandeling nemen, maar wacht daarbij wel het oordeel van de Raad van State af. Oranje: ''Na die uitspraak weten wij ook beter hoe we over de nog liggende aanvraag kunnen oordelen.''

Met de beslissing van gisteravond dreigt het project nog meer vertraging op te lopen. Het beroep zal naar verwachting driekwart jaar in beslag nemen. De tweede behandeling van de vergunningaanvraag zal daar nog op volgen.