AMSTERDAM - De politie heeft woensdag tijdens invallen in een aantal flatwoningen in Amsterdam-Zuidoost tientallen kilo's harddrugs en versnijdingmiddelen gevonden. Het gaat om onder meer cocaïne en slikkersbollen. Ook heeft zij tienduizenden euro's contant geld aangetroffen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekendgemaakt. Tijdens de invallen probeerden vier verdachten via balkons te ontsnappen. Daarbij sprongen of vielen zij naar beneden. Eén man overleed, drie anderen liggen nog in het ziekenhuis.

Een andere verdachte moest ook worden opgenomen, omdat hij slikkersbollen begon uit te braken en onwel werd. Drie slachtoffers bevinden zich inmiddels in stabiele toestand. Een woordvoerster van het OM weet niet hoe het met de vierde persoon gaat.

Naast de personen die in het ziekenhuis liggen, hield de politie nog zeven verdachten aan. De politie heeft hun identiteit nog niet vastgesteld. Vermoedelijk is een aantal van hen van Nigeriaanse afkomst. In Amsterdam-Zuidoost zijn relatief veel West-Afrikaanse criminele bendes actief. Die houden zich behalve met drugshandel ook met bijvoorbeeld internetfraude bezig.

De meeste verdachten verschijnen vrijdag voor de rechter-commissaris. Die beslist of ze langer moeten blijven vastzitten. De Rijksrecherche onderzoekt hoe het kon gebeuren dat een aantal mannen naar beneden sprong of viel.

Het Bewoners Netwerk Zuidoost stelde donderdag dat de autoriteiten buurtbewoners in de steek hebben gelaten. Zo zouden ooggetuigen geen professionele hulp hebben gekregen van bijvoorbeeld de GGD. Ook hebben gemeente, politie en justitie te weinig informatie verstrekt aan omwonenden over wat er is gebeurd, vindt de organisatie. (ANP)