Binnenland Bewaar

Koningin opent Paleis op de Dam

Het paleis onderging de afgelopen 3,5 jaar onder leiding van de Rijksgebouwendienst een renovatie. Foto ANP/Lex van Lieshout
Het paleis onderging de afgelopen 3,5 jaar onder leiding van de Rijksgebouwendienst een renovatie. Foto ANP/Lex van Lieshout © UNKNOWN

AMSTERDAM - Koningin Beatrix opent op 13 juni het gerenoveerde Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. Het publiek kan een dag later weer een kijkje nemen in het paleis, maakte het ministerie van Algemene Zaken maandag bekend.

Het paleis onderging de afgelopen 3,5 jaar onder leiding van de Rijksgebouwendienst een renovatie. Ook is het interieur gemoderniseerd en deels gerestaureerd, had er asbestsanering plaats en werden verouderde installaties vervangen.

Het paleis werd in de zeventiende eeuw gebouwd als stadhuis van Amsterdam. Tegenwoordig gebruikt koningin Beatrix het gebouw als ontvangstpaleis. In de zomer staan de deuren open voor bezoekers.

In het paleis is straks een presentatie te zien van de werkzaamheden. Ook is de collectie empiremeubelen uitgebreid met meubilair van koning Willem I en II en interieurstukken die behoren tot de oorspronkelijke 19e eeuwse paleisinrichting. Het Koninklijk Paleis heeft een van de meest complete collecties empiremeubelen ter wereld.

Het Paleis op de Dam heeft een belangrijke rol, als koningin Beatrix besluit de troon over te dragen aan haar zoon Willem-Alexander. Dan dient het paleis, vlak naast de Nieuwe Kerk waar de inhuldiging plaatsheeft, als ontvangstruimte voor de hoogste gasten die bij die gelegenheid aanwezig zullen zijn. Na afloop van de plechtigheden zwaaien de 'oude koningin' en de zojuist ingezworen nieuwe koning het volk toe vanaf het balkon aan de Damzijde van het Paleis. (ANP)