Amsterdam Bewaar

Arrestatie in zaak bommelding Ikea

Volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) wordt de vrouw verdacht van het doen van een valse bommelding en bedreiging met een terroristisch misdrijf. Foto ANP
Volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) wordt de vrouw verdacht van het doen van een valse bommelding en bedreiging met een terroristisch misdrijf. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - De Nationale Recherche heeft gisteren in Amsterdam een 48-jarige vrouw gearresteerd die mogelijk betrokken was bij het anonieme telefoontje over een ophanden zijnde terroristische aanslag in Amsterdam Zuidoost.

De verdachte is een 48-jarige Amsterdamse met een Marokkaans paspoort. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigd. Volgens het OM is de vrouw aangehouden in haar woning in Amsterdam.

Uit onderzoek van de Nationale Recherche en de politie Amsterdam Amstelland bleek dat het telefoontje waarin werd gewaarschuwd voor de aanslagen, is gepleegd vanuit Brussel. Volgens het OM was de vrouw op 11 maart - de dag waarop de melding binnenkwam bij de Amsterdamse politie - in de Belgische hoofdstad.

Naar aanleiding van de melding zijn op 12 maart winkels aan de Arenaboulevard en de Ikea even verderop in grote haast ontruimd. Ook werden op aanwijzing van de anonieme tipgeefster zeven mannen aangehouden. Toen bleek dat er geen bewijs was dat de zeven een terroristische aanslag wilden plegen zijn ze weer vrijgelaten.

De verdachte vrouw moet donderdag in Rotterdam voor de rechter-commissaris verschijnen. Het OM verdenkt haar van betrokkenheid bij het doen van een valse bommelding en dreiging met een terroristisch misdrijf.

Of de vrouw daadwerkelijk degene is geweest die de politie heeft gebeld, is niet duidelijk. Het onderzoek is nog in volle gang en het OM sluit verdere aanhoudingen niet uit.

Over de mogelijke relatie tussen de gearresteerde vrouw en de zeven mannen die op 12 maart zijn opgepakt wil het OM niets zeggen. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de belster zelf een bekende was van één van hen. Zij hebben tijdens hun verhoren verklaard dat ze de stem van de vrouw niet herkenden. (HET PAROOL)