Binnenland Bewaar

Amfibus gaat langs en door grachten

Karel Lovers , eigenaar van rederij Lovers en directeur Peter Sul, die de dagelijkse leiding heeft van het spoorweg gebeuren Foto Jean-Pierre Jans
Karel Lovers , eigenaar van rederij Lovers en directeur Peter Sul, die de dagelijkse leiding heeft van het spoorweg gebeuren Foto Jean-Pierre Jans © UNKNOWN

Amsterdam krijgt deze zomer een toeristische amfibiebusdienst, die zowel langs de grachten rijdt als erdoor vaart.

De Floating Dutchman markeert de terugkeer van Karel Lovers en Peter Sul, die vijftien jaar geleden NS-concurrent Lovers Rail begonnen.

Lovers, bekend van zijn rondvaartbotenmaatschappij, investeert 'miljoenen' in het plan. Het gaat om bussen die zowel op de weg als op het water uit de voeten kunnen. Deze Amfibus, van Nederlandse makelij, is gebaseerd op een proefmodel dat sinds vorig jaar in Rotterdam rondrijdt en -vaart.

Als Floating Dutchman zullen de waterbussen vanaf half juli door Amsterdam rijden en varen. Allereerst als attractie voor transferpassagiers die op Schiphol moeten wachten op hun vervolgvlucht. 

"We rijden hen langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad," zegt Lovers. "Vervolgens gaan we bij Nemo het water in en maken we een rondvaart." Lovers wil vier waterbussen inzetten. (HERMAN STIL)

Lees verder op pagina 30 in Het Parool: 'Loversduo keert terug'