Binnenland Bewaar

Groente kweken in lege IBM-fabriek

Paprika's in de laboratoria in Den Bosch. Een dergelijke aanblik moet straks ook de oude schrijfmachinefabriek van IBM aan de Johan Huizingalaan bieden. Foto © Peter de Jong/ap
Paprika's in de laboratoria in Den Bosch. Een dergelijke aanblik moet straks ook de oude schrijfmachinefabriek van IBM aan de Johan Huizingalaan bieden. Foto © Peter de Jong/ap © UNKNOWN

In de leegstaande Amsterdamse IBM-typemachinefabriek langs de A4 kan deze zomer de eerste kantoormoestuin ter wereld komen. In de fabriek worden dan groenten en fruit gekweekt met led-licht in plaats van daglicht.

'Amsterdamse aardbeien, midden in de winter, en ook nog duurzaam geproduceerd en heerlijk van smaak. Met deze uitvinding kun je volautomatisch zaaien, kweken en oogsten. Zoveel als nodig, wanneer en waar je wilt,' zegt Philip van Traa.

Hij hoopt deze zomer te beginnen met een paar honderd vierkante meter en denkt in september de eerste oogst te kunnen leveren.

Van Traa is hovenier in Amsterdam en bedenker van het plan onder de naam 'De groenten uit Amsterdam'.

Er wordt gebruik gemaakt van zogenoemde plant production units, wat wordt gezien als een doorbraak in de kweek van groente en fruit. In stapelbare kweekruimtes kunnen onder led-licht groenten, fruit en kruiden worden verbouwd. De groenten kunnen vervolgens lokaal in Amsterdam worden verkocht.

PlantLab is een bedrijf uit Den Bosch dat zich in de materie heeft gespecialiseerd. Het biedt interessante mogelijkheden voor leegstaande kantoren en fabrieken. Dat komt goed uit, want Amsterdam is naarstig op zoek naar mogelijkheden om zijn 1,4 miljoen vierkante meter leegstaande kantoorruimte te vullen.

'Dit kan een bijdrage leveren aan het duurzamer maken van de voedselvoorziening. En de kwekerijen passen in de lege kantoren. Dat is twee keer mooi,' zegt een woordvoerder van wethouder Maarten van Poelgeest. Er is geregeld contact tussen de wethouder en PlantLab.

Als locatie voor de eerste commerciële kwekerij ter wereld in een kantoor is de oude typemachinefabriek van IBM aan de Johan Huizingalaan in beeld. De grote fabriekshal staat al elf jaar leeg en is volgens directielid Gert Jan Meeuws van PlantLab zeer geschikt. 'Vooral de locatie is interessant, want onze units kunnen in vrijwel elk gebouw staan.'

Het is echter nog niet zeker dat de kwekerij naar Amsterdam komt. 'De financiering van dit soort noviteiten is altijd weerbarstig,' zegt Meeuws. Ook is er concurrentie uit Rotterdam. De nabijheid van Schiphol is echter een belangrijk pluspunt voor Amsterdam.

Meeuws: 'In de IBM-fabriek kunnen we ondernemers, kwekers en handelaren ontvangen, ook uit het buitenland. En van daaruit kunnen we gemakkelijk Amsterdamse restaurants of winkels bevoorraden.'

Internationaal is er veel interesse in de plant production units. Omdat ze niet afhankelijk zijn van zonlicht, efficiënt omgaan met water en voedingsstoffen en een grote, goed voorspelbare oogst opleveren, bieden ze mogelijkheden voor het kweken van groente en fruit vlak bij de consument. Zowel in steden als in gebieden die niet geschikt zijn voor landbouw of teelt in kassen. (JASPER KARMAN)

VANDAAG MEER IN DE KRANT
Basilicum in plaats van schrijfmachines
Een Nederlandse maaltijd legt 30.000 kilometer af, voordat de boontjes, de aardappeltjes en het lapje vlees op ons bord liggen. Met de ledjes van PlantLab kaen groente of fruit voor Amsterdam ook worden gekweekt in lege kantoorpanden in de stad.