Binnenland Bewaar

Aanpak illegaal parkeren rondom Schiphol

Parkeerplaatsen bij luchtvaarthaven Schiphol. Foto ANP
Parkeerplaatsen bij luchtvaarthaven Schiphol. Foto ANP © UNKNOWN

De gemeente Haarlemmermeer wil illegale parkeerterreinen van particulieren rondom Schiphol sluiten. De terreinen van deze parkeerbedrijven hebben in veel gevallen een agrarische bestemming, meldde de gemeente dinsdag. Volgens de gemeente duiken er steeds meer particuliere parkeerbedrijven buiten de luchthaven op.

Burgemeester Theo Wetering van Haarlemmermeer wil die parkeerplekken sluiten, omdat gronden met een agrarische bestemming ook als zodanig moeten worden gebruikt. 'Dit komt de kwaliteit van de ruimte en de leefomgeving ten goede. Ook is het gebruik van goedkopere grond niet eerlijk tegenover collega-ondernemers die legale en duurdere parkeergronden exploiteren.'

Reisorganisaties
In Haarlemmermeer zijn zeventien bedrijven die langbetaald parkeren aanbieden. Van de inmiddels negen onderzochte bedrijven bleken er zeven illegaal te zijn. De gemeente heeft ze gemaand te stoppen met hun activiteiten.

Volgens Haarlemmermeer zijn veel burgers zich niet bewust van het illegale karakter van de parkeerbedrijven. Ook heeft een aantal reisorganisaties een samenwerkingsverband met de desbetreffende ondernemingen. 'Ook zij zijn zich van geen kwaad bewust.' De gemeente zal de organisaties informeren. Verder neemt Haarlemmermeer contact op met omringende gemeentes, omdat er mogelijk ook buiten Haarlemmermeer illegale parkeerbedrijven actief zijn.

De gemeente weet niet of er na de sluiting van de illegale bedrijven genoeg parkeerruimte overblijft voor reizigers. 'Dat moeten we afwachten. Maar ik zie altijd nog genoeg lege vakken op Schiphol', aldus een gemeentewoordvoerder. Anders kunnen bedrijven een vergunning aanvragen voor plaatsen waar parkeren wel is toegestaan of een verzoek indienen tot wijziging van het bestemmingsplan.