Amsterdam Bewaar

Mishandeling bejaarden in verpleeghuis Bernardus

Verpleeghuis Bernardus aan de Nieuwe Passeerdersstraat in Amsterdam.
Verpleeghuis Bernardus aan de Nieuwe Passeerdersstraat in Amsterdam. © UNKNOWN

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vandaag verpleeghuis Bernardus aan de Nieuwe Passeerderstraat het bevel gegeven om met onmiddellijke ingang de veiligheid van de bewoners te verbeteren. De inspectie vermoedt dat bewoners lichamelijk en geestelijk mishandeld worden.

Op 4 april 2011 ontving de inspectie een melding over onheuse bejegening en hardhandige aanpak van bewoners van de psycogeriatrische verpleegafdeling. Bewoners werden getreiterd of geslagen.

'Een bewoonster die een medewerker sloeg werd teruggeslagen, bij een andere bewoonster werden sporen van mogelijke mishandeling aangetroffen. Een medewerker over wie familie bij het management had geklaagd, haalde op een onaangename wijze verhaal bij de familie', aldus de inspectie.

Na onderzoek concludeert de inspectie dat Osiragroep-Amstelring, waaronder verpleeghuis Bernardus valt, 'onvoldoende alert is geweest op de veiligheid en correcte bejegening van de bewoners'. De instelling staat al sinds 14 maart onder verscherpt toezicht van de inspectie. De inspectie wil verder dat de betrokken medewerkers op non-actief worden gesteld. (HET PAROOL)