Amsterdam Bewaar

Het Amstel Hotel is verkocht

Amstel Hotel, nu in handen van de Libanees Toufic Aboukhater. Foto Floris Lok
Amstel Hotel, nu in handen van de Libanees Toufic Aboukhater. Foto Floris Lok © UNKNOWN

Het Amstel Hotel komt in Libanese handen. Eigenaar Morgan Stanley heeft het gebouw - en zes andere tophotels in Europa - voor 450 miljoen euro verkocht aan de Libanese zakenman Toufic Aboukhater.

Morgan Stanley maakt met de verkoop een enorm verlies. De vastgoedtak van de Amerikaanse investeerder kocht de zeven hotels in 2006 van exploitant Intercontinental voor 634 miljoen euro.

Aboukhater, die een teruggetrokken leven leidt in Monte Carlo, vergaarde zijn kapitaal met olie- en transportbedrijven. Eerder bezat hij extreem luxe hotels als The Dorchester in Londen en het Grand Hotel in Monaco, dat hij zeven jaar geleden voor 215 miljoen euro verkocht.

Met de overname van de hotelportefeuille van Morgan Stanley keert de Libanees terug in de wereld van luxehotels. Behalve het Amstel krijgt hij het Carlton in Cannes - het epicentrum van het jaarlijkse filmfestival in de Franse stad - en vijf Intercontinentalhotels in onder meer Wenen, Rome en Frankfurt in handen. Het gaat bij de koop alleen om de bakstenen. Het beheer over de hotels is de komende decennia  in handen van Intercontinental.