Amsterdam Bewaar

'Stad luistert onvoldoende naar woonwensen'

Nieuwbouw op het Haveneiland. Gemeenten gaan ervan uit dat veel stedelingen in appartementen willen wonen. Foto Floris Lok
Nieuwbouw op het Haveneiland. Gemeenten gaan ervan uit dat veel stedelingen in appartementen willen wonen. Foto Floris Lok © UNKNOWN
 Amsterdam heeft in haar Structuurvisie 2040 een toevoeging van 70.000 woningen opgenomen. Dat is onbetaalbaar en qua besluitvormingsproces een mijnenveld  
Friso de Zeeuw

De gemeente Amsterdam luistert onvoldoende naar de woonbehoefte van de inwoners van de stad. De bouwplannen sluiten slecht op bij de vraag. Met name gezinnen dreigen daarom de stad te verlaten.

Dat stelt Rabo-dochter Bouwfonds op basis van onderzoek in tien Amsterdamse buurten. Het onderzoek is verricht onder ruim duizend bewoners uit 'groot Amsterdam', en is representatief voor andere stedelijke gebieden.

Net als veel andere gemeenten blijft Amsterdam op grote schaal standaardappartementen aanbieden, terwijl de vraag hiernaar niet toeneemt. Als het aanbod van eengezinswoningen onvoldoende blijft, zullen steeds meer gezinnen de stad verlaten, waarschuwen de onderzoekers.

Veel van de ondervraagden willen graag in de stad wonen, maar slagen er niet in de woonruimte te vinden die ze zoeken. Er worden nu te veel grote appartementencomplexen gebouwd en te weinig laagbouw, terwijl naar dit laatste juist veel vraag is.

''Amsterdam heeft in haar Structuurvisie 2040 een toevoeging van 70.000 woningen opgenomen. Dat is onbetaalbaar en qua besluitvormingsproces een mijnenveld,'' zegt Friso de Zeeuw, directeur nieuwe markten van Bouwfonds Ontwikkeling en hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft. Plannen in de binnenstad maken volgens hem alleen kans, als meer rekening wordt gehouden met wat mensen willen.

''Zeker nu de markt ontspant. De plannen zijn daar nu nog onvoldoende op gericht. Als ze niet worden herzien, vrees ik dat de nieuwe woningen niet verder dan het papier komen. Alleen door goed marktonderzoek en niet uit te gaan van aantallen, maar van langetermijnwoonwensen, kan bouwen in stedelijk gebied een succes worden.''

Uit het onderzoek van Bouwfonds blijkt dat inwoners van verstedelijkt gebied meer afwisseling in het woningaanbod willen. Gemeenten gaan ervan uit dat veel stedelingen in appartementen willen wonen. Binnen het gehele aanbod van nieuwe woningen is het aandeel van appartementen daarom de afgelopen jaren fors toegenomen, van 26 procent in 2001 naar 42 procent in 2009. Maar de vraag naar dit soort woningen bedraagt volgens de onderzoekers slechts circa dertig procent van de totale vraag naar nieuwbouwwoningen. (HET PAROOL)