Amsterdam Bewaar

Brand bij chemiebedrijf in haven

In het Westelijk Havengebied in Amsterdam woedt dinsdag een grote brand. De brand brak uit in een bedrijf aan de Latexweg. Foto ANP
In het Westelijk Havengebied in Amsterdam woedt dinsdag een grote brand. De brand brak uit in een bedrijf aan de Latexweg. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - In het Westelijk Havengebied in Amsterdam woedt een brand in twee loodsen met daarin rubber en cacao. Het gebied rond het bedrijf Diergaarde Chemical Storage aan de Latexweg is afgezet. Dit heeft een woordvoerster van de brandweer dinsdag gemeld.

De brandweer is met groot materieel uitgerukt en wordt bijgestaan door korpsen uit Landsmeer en Uithoorn. Diergaarde Chemical Storage is gespecialiseerd in transport, opslag en douaneafhandeling van gevaarlijke stoffen.

De website van RTV Noord-Holland meldt dat de brand niet is uitgebroken op de afdeling waar de chemische stoffen liggen opgeslagen. Dat heeft een medewerker van het bedrijf tegen de zender gezegd.

Explosies
Volgens de brandweer wordt in het bedrijf met rubber gewerkt. Het bedrijf zegt op zijn website dat het beschikt over een computergestuurd plaatsings- en locatiesysteem dat de gevaarlijke stoffen monitort en dat de compartimenten zijn uitgerust met moderne schuimblusinstallaties.

Volgens RTV Noord-Holland hebben getuigen gezegd dat er zich explosies hebben voorgedaan. Ook zijn er flinke steekvlammen van enkele tientallen meters hoog en grote dikke zwarte rookwolken te zien. De wolk is van kilometers afstand te zien. Er zijn geen gewonden gevallen.

Vorige maand was er ook een brand bij een chemiebedrijf, in Moerdijk. Tienduizenden liters chemisch afval op het terrein vatten vlam en het hele bedrijf brandde tot de grond toe af. (HET PAROOL)