Amsterdam Bewaar

Hofstee nieuwe chef OM

Theo Hofstee © anp
Theo Hofstee © anp © UNKNOWN

AMSTERDAM - Overvallen, hooligans, een roerige jaarwisseling: hoofdofficier van justitie Theo Hofstee kampt in Den Haag met dezelfde problemen als Amsterdam. Het wekt geen verbazing dat hij Herman Bolhaar opvolgt als Amsterdams hoofdaanklager.

Formeel moet Hofstee nog bij koninklijk besluit worden benoemd, maar betrouwbare bronnen melden dat hij de nieuwe hoofdofficier van justitie wordt in Amsterdam.

Hofstee heeft veel ervaring met het bestrijden van voetbalgeweld. Hij is binnen het Openbaar Ministerie landelijk verantwoordelijk voor de aanpak van hooligans en schreef mee aan de Voetbalwet. In Den Haag propageerde hij het 'supersnelrecht' en maakte hij de 'menukaart' voor dergelijke snelle processen, die landelijk wordt gebruikt.

Hofstee (Geldermalsen, 14 juni 1957) was in Amsterdam van 2001 tot 2005 al de plaatsvervanger van hoofdofficier Leo de Wit. Veel eerder, van 1987 tot 1991, stuurde hij in Amsterdam als officier van justitie belangrijke delen van de binnenstadspolitie aan, zoals de wijkteams van Bureau Warmoesstraat en Lijnbaansgracht. Hij richtte zich ook op de drugsbestrijding en de georganiseerde criminaliteit.

Verder was hij achtereenvolgens plaatsvervangend hoofd van het stafbureau van het Openbaar Ministerie; officier van justitie en plaatsvervangend hoofdofficier in Utrecht. Het is al de tweede keer dat hij Herman Bolhaar opvolgt: eerder deed hij dat in 2005 in Breda. Sinds april 2007 is hij hoofdofficier van justitie in Den Haag. (PAUL VUGTS)

Vandaag meer in Het Parool