Binnenland Bewaar

Strop door lege parkeerplekken

Een parkeergarage van woningcorporatie Stadgenoot aan de President Allendelaan (Nieuw-West). Foto © Bart Koetsier
Een parkeergarage van woningcorporatie Stadgenoot aan de President Allendelaan (Nieuw-West). Foto © Bart Koetsier © UNKNOWN

AMSTERDAM - In Amsterdam staan honderden parkeerplekken leeg in garages onder nieuwe wooncomplexen. Woningcorporaties, die door de gemeente worden verplicht de garages te bouwen, lijden miljoenen euro's verlies, te meer doordat de garages meer kosten dan ze ooit zullen opleveren.

Vooral in Zuidoost en Nieuw-West zijn honderden kostbare parkeerplekken in dure garages onbenut. Maar ook op IJburg, waar de parkeerdruk vooral 's avonds hoog is, hebben de corporaties grote moeite de plekken te slijten aan bewoners.

Alleen al bij woningcorporatie Stadgenoot zijn 800 van de 2700 parkeerplekken niet verhuurd, zegt Ruud van Trijp van Stadgenoot. ''De gemeente eist dat we parkeergarages bouwen onder nieuwe woonblokken. Maar in Nieuw-West en op IJburg staan veel plekken leeg. In totaal dus bijna een derde.''

Stadgenoot loopt alleen al daardoor jaarlijks 720.000 euro mis. ''Dat is veel geld. Ook als er maar twee auto's staan, moet de garage worden schoongemaakt en onderhouden, en alle installaties moeten volop blijven draaien.''

Niet alleen de onverhuurde plekken jagen corporaties op kosten, de garages kosten standaard meer dan ze opleveren. Een parkeerplek in een ondergrondse garage kost ongeveer 27.000 euro, maar levert dat bedrag lang niet op: Stadgenoot komt per plek 14.000 euro tekort.

Alle Amsterdamse corporaties hebben dezelfde problemen. Volgens de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties is ruim de helft van de investeringen in parkeergarages onrendabel.

De komende jaren staan er ruim duizend plekken in de planning, vooral ondergronds. Van Trijp: ''We lijden enorm verlies op iets waarvoor we niet zijn opgericht. Corporaties zijn er om woningen te bouwen en te onderhouden voor mensen met lage inkomens, niet om autorijden te subsidiëren.'' (JASPER KARMAN)

VANDAAG MEER IN HET PAROOL: Parkeren op straat is nu eenmaal goedkoper

Foto © Bart Koetsier, www.bartkoetsier.nl