JUBA - In Juba, de hoofdstad van Zuid-Sudan, is dinsdag de minister van Plattelandsontwikkeling en Coöperatie doodgeschoten. Dat meldde een woordvoerder van het leger in het zuidelijke deel van Sudan, dat op 9 juli een onafhankelijke status krijgt.

De bewindsman, Jimmy Lemi Milla, zou zijn doodgeschoten door zijn chauffeur. Het incident had plaats in het complex waar het ministerie is gevestigd. De dader schoot ook nog een bewaker dood, voordat hij de hand aan zichzelf sloeg.

Het motief voor de moorden en de zelfmoord is onduidelijk. De dader en de slachtoffers zouden behoren tot dezelfde stam. De legerwoordvoerder stelde dat mogelijk sprake is geweest van een ruzie in de privésfeer of een zakelijk conflict.

Etnische spanningen

In de aanloop naar de formele onafhankelijkheid van Zuid-Sudan bestaan er zorgen over de veiligheidssituatie in het gebied. Etnische spanningen en moordpartijen tijdens grootschalige veediefstallen resulteerden in 2009 bijvoorbeeld nog in ongeveer drieduizend doden.

Maandag werd bekend dat 98,83 procent van de stemmers in Zuid-Sudan zich tijdens een referendum in januari hebben uitgesproken voor onafhankelijkheid. Het referendum was het gevolg van een vredesakkoord uit 2005. Daarmee kwam een eind aan een decennialange strijd in het olierijke, maar onderontwikkelde zuiden van Sudan. Het islamitische noorden en het overwegend christelijke, zwart-Afrikaanse zuiden vochten om controle over het gebied. Bij de strijd zijn volgens sommige bronnen meer dan twee miljoen doden gevallen. (ANP)