Binnenland Bewaar

Kaalslag in Amsterdams openbaar vervoer

De gevolgen zijn gigantisch, zegt Wiebes: van de zestien tramlijnen zullen er zes verdwijnen, en van de 44 buslijnen blijven er nog maar 24 over.  Foto ANP
De gevolgen zijn gigantisch, zegt Wiebes: van de zestien tramlijnen zullen er zes verdwijnen, en van de 44 buslijnen blijven er nog maar 24 over. Foto ANP © UNKNOWN
 Dit zijn forse ingrepen waar veel Amsterdammers last van krijgen  
Eric Wiebes (VVD, Verkeer)

AMSTERDAM - Het GVB moet volgend jaar al avond- en weekenddiensten schrappen van bus- en tramlijnen. Ook worden routes ingekort en wordt minder vaak gereden. Zo wil de gemeente 13 miljoen euro bezuinigen.

Dat zegt wethouder Eric Wiebes (VVD, Verkeer). Wiebes maakt deze week in een brief aan de raad bekend in welke lijnen hij wil snijden. ''Dit zijn forse ingrepen waar veel Amsterdammers last van krijgen,'' zegt Wiebes.

Voor de jaren daarna is het beeld nog somberder: tussen 2013 en 2017 moet gemiddeld 70 miljoen per jaar worden bezuinigd. ''Op onderhoud en infrastructuur kunnen we nauwelijks besparen en dus zal het geld vooral uit het exploitatiebudget van 122 miljoen per jaar moeten komen. Dat wordt vanaf 2013 dus gehalveerd,'' zegt Wiebes.

Situartie is erger dan gedacht
De gevolgen zijn gigantisch, zegt. Wiebes: van de zestien tramlijnen zullen er zes verdwijnen, en van de 44 buslijnen blijven er nog maar 24 over. Metropassagiers moeten veel vaker overstappen. En bovendien worden nog veel meer lijnen ingekort en zal voor een groot deel van het lijnennet geen avonddienst of weekenddienst meer worden gedraaid. Wiebes: ''De situatie is nog veel ernstiger dan veel Amsterdammers denken.''

De bezuinigingen op het openbaar vervoer staan in het regeerakkoord van het kabinet van CDA en VVD. Samen moeten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag 120 miljoen euro per jaar besparen op het openbaar vervoer. Het leeuwendeel daarvan moet uit Amsterdam komen.

De gemeenteraad, reizigersverenigingen en het GVB reageren boos. GVB-personeel heeft harde acties aangekondigd. Voor 14 februari staat al een stakingsdag gepland.

Wiebes noemt de bezuinigingsplannen van het ministerie onmogelijk. ''De bezuinigingen zullen heel erg slecht zijn voor de bereikbaarheid.'' (JASPER KARMAN)

Vandaag in de krant een interview met Eric Wiebes