AMSTERDAM - De Israëlische legerwoordvoerder Ron Edelheit heeft aangifte gedaan tegen drie activisten die tijdens een lezing in Amsterdam schoenen naar zijn hoofd gooiden.

Dat meldde een woordvoerder van de Haagse politie. De Amsterdamse politie nam de drie na het incident mee naar het bureau, maar stuurde ze na verhoor nog dezelfde avond naar huis. Er was volgens de politie geen reden hen langer vast te houden. De twee mannen en een vrouw, allen rond de twintig jaar, hadden zich voor de lezing in het Apollo Hotel in Amsterdam aangemeld.

Buiten het hotel protesteerden circa vijftig mensen tegen het bezoek van Edelheit. Eerder op de dag werd de locatie van de lezing Na de Gaza-oorlog, wat nu? op het laatste moment veranderd.

Volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) annuleerde The College Hotel de lezing vanwege bedreigingen en hatelijke e-mails. De organisatie verplaatste de lezing daarom naar het Apollo Hotel.

De politie zei gisteren dat geen sprake was van ernstige bedreigingen aan het adres van The College Hotel. Wel zijn e-mails binnengekomen over het feit dat de lezing daar was. Die zijn voor het hotel geen reden om aangifte te doen. (HET PAROOL)