Binnenland Bewaar

Opstootje bij lezing reservist uit Israël

Buiten het Apollo Hotel protesteerden circa vijftig mensen tegen het bezoek van Edelheit. Drie demonstranten gooiden schoenen naar Ron Edelheit. Foto Klaas Fopma
Buiten het Apollo Hotel protesteerden circa vijftig mensen tegen het bezoek van Edelheit. Drie demonstranten gooiden schoenen naar Ron Edelheit. Foto Klaas Fopma © UNKNOWN

AMSTERDAM - Actievoerders zijn het hele weekend in de weer geweest tegen een lezing van de Israëlische legerwoordvoerder Ron Edelheit. The College Hotel annuleerde de avond. De organisatoren weken uit naar het Golden Tulip Apollo Hotel.

Daar werden wel drie jonge demonstranten opgepakt, twee mannen en een vrouw, die waren binnengedrongen. Ze gooiden vier schoenen naar het hoofd van Edelheit en beledigden aanwezigen. De schoenen misten overigens doel.

Een aantal Joodse organisaties, waaronder de vrouwenorganisatie Wizo, Gezellig Joods en Cijo (de jongerenorganisatie van het Cidi) had reservist Edelheit voor een lezing uitgenodigd.

Diverse groepen actievoerders, onder aanvoering van het Palestina Komitee, bestookten het College Hotel, aan het Roelof Hartplein, met dreigementen per telefoon, mail en fax. Als het hotel de 'Israëlische oorlogspropaganda' zou toelaten, zou het zich 'de woede op de hals halen van veel mensen die hun onvrede en boosheid zullen komen laten horen'.

De Joodse organisaties zijn 'buitengewoon geschokt dat anti-Israëlgroepen het vrije woord in Nederland de das om willen doen', meldt hun woordvoerder Nathan Bouscher. ''We zaten in een benarde situatie. Godzijdank had het Apollo Hotel geen probleem met de lezing en de mogelijke gevolgen ervan en heette men ons van harte welkom. Het valt zeer te betreuren dat de directie van het College Hotel onder deze onaanvaardbare druk is bezweken.''
Nadat de verplaatsing bekend was geworden, plaatsten dezelfde actiegroepen via internetsites als Indymedia de oproep ook het Apollo Hotel te bestoken. Daar ging de lezing echter door.

Rond 19.00 uur riepen enkele tientallen demonstranten leuzen ('Edelheit in de cel!'; 'Balkenende schande, bloed aan je handen!'; 'Hun strijd, onze strijd: Palestina vrij!'). Binnen vulde zich op de eerste etage een zaaltje en deed Edelheit zijn verhaal. Daar waren de demonstranten niet te horen.

Edelheit was al veilig binnen voordat de demonstranten zich voor het hotel verzamelden. Hij liet alle commotie gelaten over zich heenkomen. ''Ik ben hier niet namens Israël of het leger, maar op persoonlijke titel. Vrienden wisten dat ik mijn moeder kwam bezoeken en hebben me gevraagd te vertellen over wat er is gebeurd in Gaza, hoe de situatie in Israël nu is en wat hierna komt.''

Dat zijn verhaal felle weerstand oproept, merkt hij ook in Israël. Dat een hotel zijn lezing na de dreigementen annuleerde, vindt Edelheit wel zorgelijk. ''Wanneer alle hotels zo reageerden, zou me het democratische recht worden ontzegd mijn visie te geven.'' (PAUL VUGTS)