Amsterdam Bewaar

VVD zegt krakers de wacht aan

Krakers die zaterdag hun huis moesten verlaten, konden maandag hun spullen komen ophalen. Foto: Elvert Elzinga/ANP
Krakers die zaterdag hun huis moesten verlaten, konden maandag hun spullen komen ophalen. Foto: Elvert Elzinga/ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - VVD-Kamerlid Fred Teeven bereidt een wetsvoorstel voor dat het mogelijk maakt krakers 'onder bepaalde omstandigheden' als criminele organisatie te vervolgen. De politie verdenkt één van de 51 krakers die zaterdag bij de ontruiming van panden aan de Eerste Oosterparkstraat werden gearresteerd, van verboden wapenbezit.

Hij zou de eigenaar van een daar gevonden gaspistool zijn. Vanmorgen zaten nog vier krakers vast. Woonstichting De Key wil zo snel mogelijk met het slopen van de panden beginnen. ''We wachten op een vonnis over de winkel op nummer 93 huis en een woning erboven, dat donderdag zal worden uitgesproken. Die stonden langer dan een jaar leeg,'' zegt Danielle Klinkert van De Key. Kraken is toegestaan als woningen een jaar leegstaan. Klinkert: ''Voor de andere panden hebben we geen procedure aangespannen, omdat die nog geen jaar leegstonden.'' Volgens de politie zouden ze in juni worden ontruimd.

Burgemeester Job Cohen besloot zaterdag tot een spoedontruiming vanwege verstoring van de openbare orde toen krakers agenten hadden belaagd die na een melding van geluidsoverlast een kraakster wilden arresteren. De Key wil op de plaats van de panden het Huis van Acht bouwen, een complex van twee winkels en acht koopappartementen. De Key heeft aangifte gedaan omdat dit weekeinde, net als bij de ambtswoning van Cohen, ruiten van het kantoor aan de Hoogte Kadijk zijn vernield. ''Op camera's die binnen hangen, was helaas niets te zien.'' De VVD-gemeenteraadsfractie wil dat afspraken met krakersbolwerk Vrankrijk in de Spuistraat van tafel gaan na 'het geweld van de kraakbeweging'. ''De politie mag in elk legaal café gewoon binnenlopen, maar in dit bolwerk van de kraakbeweging, die de stad, de politie en de burgemeester teistert met geweld en intimidatie, komt de politie niet binnen. Dat is absurd,'' zegt VVD'er Bas van 't Wout.
Een andere VVD'er, Tweede Kamerlid Teeven, biedt Cohen onderdak aan als de burgemeester zich onveilig voelt. Teeven werkt met het CDA en de ChristenUnie aan een initiatiefwet om het krakers een stuk lastiger te maken. Teeven: ''Onder bepaalde omstandigheden zou je deze groepen krakers als criminele organisatie moeten kunnen behandelen.''

De politie trof zaterdag in de panden behalve het gaspistool ook twee honkbalknuppels, een klewang (kapmes), een ploertendoder, twee vlindermessen, twee busjes pepperspray, scherpe munitie, een boksbeugel, een schietpen voor waarschuwingspijlen en een stuk hout met een handvat en spijkers aan. Bij ontruimingen vorig jaar werden in ontruimde panden boobytraps aangetroffen. Zou een gebarricadeerde deur met een slijptol worden opengemaakt, dan bestond de kans dat ontvlambare vloeistof zou ontbranden. In een ander pand werd een constructie aangetroffen waarbij een deel van het dak op agenten zou kunnen vallen. Voor deze boobytraps zijn nooit verdachten aangehouden.

De krakers hebben de aanwezigheid van boobytraps altijd ontkend en noemen de wapenvondst in de Eerste Oosterparkstraat niet indrukwekkend en een poging de kraakbeweging te criminaliseren. ''Een vlindermes kun je in elk huis vinden. Ga je eigen vriendenkring maar na.'' (HET PAROOL)