Binnenland Bewaar

Cohen sluit kraakbolwerk Vrankrijk

Krakerskroeg Vrankrijk in de Spuistraat gaat dicht. Aanleiding is een vechtpartij waarbij de 34-jarige kraker 'Yoghurt' ernstig is mishandeld, onder meer door het personeel. Foto Peter Elenbaas
Krakerskroeg Vrankrijk in de Spuistraat gaat dicht. Aanleiding is een vechtpartij waarbij de 34-jarige kraker 'Yoghurt' ernstig is mishandeld, onder meer door het personeel. Foto Peter Elenbaas © UNKNOWN

AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen wil krakerskroeg Vrankrijk in de Amsterdamse Spuistraat sluiten. Het café annex 'politieke en culturele sociëteit' op de begane grond van het krakersbolwerk moet met onmiddelijke ingang dicht.

De exploitatievergunning en de drank- en horecavergunningen worden ingetrokken. Dat schrijven Cohen en het bestuur van stadsdeel Centrum in brieven aan de stichting Barst, die de ruimtes op de begane grond van het roemruchte Vrankrijk beheert.

De beheerders krijgen twee weken om bezwaar te maken tegen het besluit, maar de kans dat het kraakcafé nog open mag lijkt klein.

Aanleiding voor Cohens stap is een vechtpartij waarbij de 34-jarige kraker 'Yoghurt' op vrijdagavond 13 september ernstig is mishandeld, onder meer door het personeel van Vrankrijk.

De politie trof hem rond elf uur bewusteloos en bloedend op straat aan. Zijn schedel was ingeslagen en hij bloedde uit zijn oren. De man is sindsdien aan zijn gezicht verlamd, hij hoort slecht en heeft last van geheugenverlies.

Na de vechtpartij hebben de beheerders van Vrankrijk het onderzoek van de politie ernstig belemmerd.

De kroeg in Vrankrijk heeft sinds 2002 een aparte status binnen de Amsterdamse horeca. De beheerders troffen toen een regeling met de gemeente waarin ze wel de benodigde vergunningen hebben aangevraagd, maar waarin ze de politie niet binnen hoeven te laten om op de naleving van de vergunningvoorwaarden toe te zien.

Een koerier van de gemeente heeft de brieven vanmorgen aan het bestuur van de stichting Barst overhandigd. De beheerders waren niet voor commentaar bereikbaar. (PAUL VUGTS)

www.vrankrijk.org