AMSTERDAM - ''Het is ongelooflijk anno 2009 in Amsterdam, maar in een aantal studentenverenigingen is het niet bespreekbaar homoseksuele gevoelens te hebben.''

Homoseksualiteit is onder studenten te vaak taboe, zegt Laurens Buijs, bij de UvA onderzoeker naar antihomogeweld.

Vooral bij de corporale studentenverenigingen houden studenten hun homoseksuele gevoelens vaak voor zich. ''Als je de cijfers moet geloven, zit er een handjevol homoseksuele jongeren op corporale verenigingen in Amsterdam. Dat is natuurlijk niet realistisch,'' aldus Buijs. Hij sprak met jongeren die 'niet uit de kast' komen op de verenigingen. ''Eerstejaarsstudenten die homoseksuele gevoelens hebben, zullen dat niet van de daken schreeuwen tijdens ontgroeningen, omdat daarmee de kans op een plek in disputen wordt verkleind,'' zegt de onderzoeker.

De studenten lijden vaak een dubbelleven. Op de vereniging spelen ze de heteroseksuele macho en in het weekend gaan ze los in de Reguliersdwarsstraat. ''Een uitlaatklep'' legt Buijs uit. Een van de jongens met wie Buijs sprak werd betrapt door een dispuutgenoot in de Reguliersdwarsstraat. ''Hij is toen heel lang getreiterd op de vereniging.''

Dat homoseksualiteit in corporale studentenverenigingen taboe is, sluit aan bij eerder onderzoek van Buijs. Daaruit bleek dat afkeer en intolerantie van homoseksualiteit vooral bestaat in machoculturen, als uitdaging om mannelijkheid te bewijzen. ''En in verenigingen heerst een traditionele heteroseksuele cultuur,'' aldus de onderzoeker.

Buijs wil dat de UvA en studentenverenigingen komende zomer met een boot met de Gay Pride meevaren.

De boot op de Gay Pride moet openheid uitstralen. Buijs is overspoeld met positieve reacties van hoogleraren en docenten, zegt hij. Volgende week vraagt hij de studentenverenigingen mee te varen. ''Het is de hoogste tijd dat verenigingen ondubbelzinnig aangeven dat homoseksualiteit ook bij hen geen probleem is. (HET PAROOL)