Amsterdam Bewaar

Camera's op uitgaansplekken Amsterdam

© anp
© anp © UNKNOWN

AMSTERDAM - In de hoop het uitgaansgeweld in het centrum van Amsterdam terug te dringen, is er vanaf donderdagavond cameratoezicht op de grote uitgaanspleinen in de hoofdstad. De gemeenteraad besloot al eerder camera's op te hangen, maar vanaf donderdag staan ze ook daadwerkelijk aan. Dat liet de gemeente donderdag weten.

Het Leidseplein, Rembrandtplein en Thorbeckeplein zijn de populairste uitgaanspleinen in Amsterdam. Op verzoek van de homogemeenschap zijn ook camera's geplaatst in de Reguliersdwarsstraat en de Leidsestraat.

Tussen 1 juli 2009 en 1 juli van dit jaar registreerde de politie tijdens uitgaansavonden op en rond het Rembrandtplein in totaal 256 incidenten. Op en rond het Leidseplein waren dat er 377. Naast vermindering van het aantal geweldsincidenten moet het toezicht ook het veiligheidsgevoel bij bewoners, bezoekers en ondernemers vergroten.

De camerabeelden op de pleinen worden tijdens uitgaansavonden live bekeken, zodat de politie direct kan ingrijpen bij geweld. Ook helpen de camerabeelden de politie bij de opsporing van daders achteraf.

Met de toevoeging van de 28 camera's op gebouwen en masten op de populaire pleinen, zijn er in heel Amsterdam inmiddels 217 camera's in gebruik. (ANP)