Amsterdam Bewaar

ICT-chaos bij gemeente Amsterdam

Foto ANP
Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - De automatisering van de gemeente Amsterdam is zo gammel, dat chaos dreigt bij onder meer aangiftes de belastingdienst.

Wethouder Eric Wiebes heeft de gemeenteraad vorige week in een besloten vergadering ingelicht over de problemen. Zo kan het bij de belastingdienst en afgiftes van vergunningen het misgaan. Bij storingen kunnen gegevens verdwijnen door het ontbreken van backups, met administratieve chaos tot gevolg.

Een ander gevaar vormen de vele datacenters die niet voldoen aan normen voor klimaatbeheer en veiligheid. Een stad als Amsterdam zou kunnen volstaan met twee tot drie datacenters, maar heeft er liefst vijftig. In een groot aantal loopt de temperatuur in de zomer soms op tot veertig graden en gaan systemen plat. Ambtenaren sturen hun mail vaak via gmail of hotmail om de trage gemeentelijke servers te ontwijken, die er soms uren over doen.

De ict-kosten van de gemeente beslaan 130 miljoen euro per jaar, negenduizend euro per ambtenaar. Andere grote gemeenten doen het met vijfduizend euro. Om de kosten omlaag te brengen, zijn eerst forse investeringen nodig. De grootste oppositiepartij, D66, wil een raadsonderzoek om boven tafel te krijgen hoe de ict zo kon ontsporen. Raadslid Carlien Roodink: ''Er ligt een plan om liefst 100 miljoen te investeren, alleen om puin te ruimen. Voordat we dat doen, moeten we lessen trekken uit het verleden.'' (HUGO LOGTENBERG EN
BAS SOETENHORST)

Lees verder in de krant