Kunst & Media Bewaar

Het verwijderde lichaamsdeel in Extreem? Misschien wel aan de honden gevoerd

Het verwijderde lichaamsdeel in Extreem? Misschien wel aan de honden gevoerd
© RTL

Dat hij uit het ambt was gezet klopte, maar dat was allemaal kinnesinne

Het werd reporter Ewout Genemans soms iets te veel. Voor zijn programma Extreem bezocht hij een Thaise kliniek waar een uit het ambt gezette arts illegale gezichtstransplantaties uitvoerde. In het ene bed kreeg iemand nieuwe borsten, in het andere was net een penis verwijderd.

'Als dat maar goed gaat,' klonk het enigszins timide. En wat gebeurde er nou met zo'n verwijderd lichaamsdeel? 'Misschien is het wel aan de honden gevoerd,' aldus een patiënt.

Genemans voelde zich er duidelijk ongemakkelijk bij. Lips voelde met hem mee. Maar de presentator zette moedig door en wandelde, mondkapje voor het rood aangelopen hoofd, de operatiekamer van de omstreden dokter Thep binnen. 'Zonder handen te wassen en zonder steriele kleren,' zei hij in de camera. Kon geen kwaad, volgens de 'arts'. Hij waste immers wel twintig keer per dag zijn handen.

Dat hij uit het ambt was gezet klopte, maar dat was allemaal kinnesinne. 'Ze vinden het niet leuk dat ik slimmer en sneller ben.' Genemans polste nog een bonafide chirurg over de praktijken van zijn collega. Die deed er het zwijgen toe: 'Anders wordt hij boos op mij.'

Dokter Thep wilde ondertussen best meewerken aan een waarderingsonderzoekje onder zijn patiënten en bood de reporter aan een van hen - die buiten westen op de operatietafel lag - bij te brengen voor een gesprek. 'Dan stop ik even met de medicatie.' Lips hield het hart vast. Maar dat werd zelfs ­Genemans, gelukkig, ietwat té extreem.

Han Lips is tv-recensent van Het Parool. Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden of stuur een mail.