Kunst & Media Bewaar

COC-prijs voor 'SpangaS' en voorvechtster Judith Schuyf

De acteurs uit het NCRV-televisieprogramma SpangaS.
De acteurs uit het NCRV-televisieprogramma SpangaS. © NRCV/Annemieke van der Togt

Het COC heeft de jaarlijkse Bob Angelo Penning zondag in Amsterdam uitgereikt aan de makers en cast van het jongerenprogramma 'SpangaS' en aan Judith Schuyf, voorvechtster voor de belangen van lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT).

De makers van het NCRV-televisieprogramma 'SpangaS' hebben volgens het COC 'sinds het begin uitgebreid, respectvol en op vanzelfsprekende wijze aandacht voor LHBT's'. De homoseksuele Flip en de lesbische Charley uit de serie zijn 'rolmodellen voor een generatie jongeren', aldus het COC. Daarbij 'zetten meerdere SpangaS-acteurs zich ook privé in voor LHBT-acceptatie'.

Judith Schuyf heeft de penning gekregen omdat zij zich 'bijna levenslang' inzet voor LHBT-emancipatie. 'Schuyf behoort tot de absolute voorhoede van de Nederlandse LHBT-beweging.'

Acceptatie in de sport
Ze was in de jaren tachtig een van de grondleggers van homostudies aan de Universiteit van Utrecht. 'Met wetenschappelijk onderzoek en concrete initiatieven droeg Schuyf bij aan de verbetering van de positie van lesbische vrouwen, roze ouderen, transgenders, acceptatie in de sport en suïcidepreventie onder LHBT-jongeren.'

Bob Angelo was de schuilnaam van Niek Engelschman, de oprichter en eerste voorzitter van het COC. De Bob Angelo Penning werd ingesteld in 1991. Tot de winnaars behoren Erwin Olaf, Paul de Leeuw, Hans van Manen, Joke Swiebel, Henk Krol, Marjan Sax, Boris Dittrich, Andreas Burnier en Arie Boomsma.