Kunst & Media Bewaar

Pieter Broertjes is wereldnieuws na ironische opmerking over deportatie

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum in het gemeentehuis van Hilversum
Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum in het gemeentehuis van Hilversum © ANP

Pieter Broertjes heeft zijn excuses aangeboden en het Radio 1-programma de Nieuws BV twitterde al dat het het ironisch was bedoeld maar de suggestie van de burgemeester van Hilversum om de dochter van Vladimir Poetin te deporteren is wereldnieuws geworden.

De Britse krant 'The Guardian' meldt de uitspraak op haar site nadat vanochtend al enkele Nederlandse kranten over de uitspraak berichtte.  Het nieuws over Broertjes is ook opgepakt door Amerikaanse, Duitse, Franse en Russische media. 'Nederlandse burgemeester wil dochter Poetin het land uit gooien,' kopt het Duitse boulevardblad Bild groot op de site. 

Broertjes deed de uitspraak gisteren in een uitzending van het Radio 1-programma De Nieuws BV waar de vliegramp met MH17 centraal stond. Broertjes suggereerde deportatie van Maria Poetin als ultieme sanctie tegen de Russische president. De 29-jarige Maria Poetin zou in Voorschoten wonen met haar Nederlandse partner Jorrit Faassen die onder andere voor het Russische bedrijf Gazprom heeft gewerkt.

Onmiddellijk na de opmerking (minuut 11:03) van Broertjes volgde een storm van reacties op sociale media. De redactie van de Nieuws BV haastte zich op Twitter om te zeggen dat Broertjes het niet als serieuze optie bedoelde en plaatste het gewraakte fragment op zijn site. De burgemeester en oud-hoofdredacteur van De Volkskrant bood op Twitter vlak daarna excuses aan.  

'Opmerking over dochter Poetin op Radio 1 was niet verstandig. Deze kwam voort uit een gevoel van onmacht dat vele mensen zullen herkennen,' schreef Broertjes. Ondanks zijn excuses bleef de opmerking niet onopgemerkt en sloeg hij een internationale flater.