Buitenland Bewaar

Surinaams jeugdjournaal van zender halen was 'fout'

Surinaams jeugdjournaal van zender halen was 'fout'
© 10minJeugdjournaal

Het van de zender halen van het jeugdjournaal door de Surinaamse staatszender is een fout geweest. Dat heeft de directeur van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) Shirley Lackin dinsdagavond gezegd in een uitzending van het Surinaamse jeugdjournaal. Het is buiten haar weten om gebeurd, zei ze.

In de uitzending van dinsdag was een kort stukje te zien van de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de Decembermoorden die maandag uitgezonden had moeten worden. Verder werd uitgelegd wat censuur is waarom dat niet goed is.

Direct na de aankondiging van het item over de Decembermoorden was de uitzending gestaakt. Dit leidde tot verbazing en verontwaardiging bij de makers en veel Surinamers. De Surinaamse Vereniging van Journalisten sprak van censuur.

Nadat directeur Lackin de reportage dinsdag zelf had bekeken heeft ze geconstateerd dat er 'niks beledigends' in voorkwam en dat het programma gewoon uitgezonden had moeten worden. Volgens haar is er bij de STVS geen sprake van censuur. Wel worden de programma's vooraf bekeken, aldus de directeur.