Binnenland Bewaar

Kabinet wil actie tegen identiteitsdiefstal minderjarigen

Kabinet wil actie tegen identiteitsdiefstal minderjarigen
© REUTERS

Bedrijven als Twitter, Facebook en Google moeten sneller handelen als ze klachten krijgen over diefstal van de identiteit van minderjarigen. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken dinsdag tijdens het vragenuurtje.

Het ministerie zal deze bedrijven uitnodigen om hierover tot afspraken te komen. Ook zal de kwestie in Europees verband worden aangesneden, zei Dijksma op vragen van de VVD. Ze noemde het hacken van de identiteit van kinderen op internet 'zeer, zeer ernstig'.

De Stichting Mijn Kind Online stapte onlangs met het probleem naar de Kinderombudsman. Socialemediabedrijven zouden zeer traag handelen als ze worden geconfronteerd met deze vorm van identiteitsdiefstal.

De stichting bracht deze week het verhaal van een 13-jarige jongen naar buiten die het slachtoffer werd van mensen die met zijn profielfoto's nepprofielen gingen aanmaken en die misbruikten. De jongen bleef herkenbaar en zijn ouders proberen al een jaar die nepprofielen verwijderd te krijgen. Het gezin loopt vast in regels en procedures van socialemediabedrijven.