Kunst & Media Bewaar

Instagram gaat foto's ongevraagd doorverkopen

Instagram gaat foto's ongevraagd doorverkopen
© ANP

Als je denkt dat al je vakantiefoto's veilig opgeslagen zijn op je Instagram-account en je telefoon, dan heb je het mis. Vanaf 16 januari verandert de hippe fotodienst, die eigendom is van Facebook, z'n gebruiksvoorwaarden. Foto's kunnen dan ongevraagd en zonder vergoeding aan derden worden doorverkocht om bijvoorbeeld voor commerciële doeleinden gebruikt te worden. Hoever deze nieuwe regel gaat is nog onduidelijk, maar het stuit in ieder geval op zeer veel weerstand onder de meer dan honderd miljoen gebruikers.

'Je stemt ermee in dat derden ons mogen betalen om je gebruikersnaam en foto's te gebruiken in combinatie met betaalde of gesponsorde inhoud of promoties', staat er te lezen in de nieuwe gebruiksvoorwaarden. Het past in het beleid van moederbedrijf Facebook, dat Instagram een paar maanden geleden voor ongeveer een miljard dollar overnam.

Facebook gaf onlangs al aan dat het vaker gebruikersgegevens gaat combineren met de gegevens van andere diensten, zoals die van bijvoorbeeld Instagram. Ook werd het met de recente wijzigingen in het privacybeleid van Facebook gemakkelijker om informatie te delen met adverteerders. Met de verruiming van de privacyregels van de fotodienst lijkt het deze lijn ook bij Instagram door te willen trekken.

Er wordt niet helemaal duidelijk waar de foto's allemaal gebruikt mogen worden; alleen binnen diensten die onder Facebook vallen of ook op andere reclame-uitingen. In het laatste geval zou het zomaar kunnen zijn dat je je vakantiefoto tegenkomt in de reclame van een reisorganisatie. Hoewel die kans gering is, maken veel gebruikers zich daar zorgen om.

In Facebook bestaat er al de optie om het gebruik van je gegevens tot op zekere hoogte in te perken. Wanneer Instagram met een dergelijke optie komt is niet bekend. Op internet circuleren al allerlei instructies hoe je je foto's kunt downloaden en je Instagram-account kunt verwijderen. Als je eenmaal afgemeld bent bij de foto-app kun je niet meer terug.

Instagram is een foto-app waarmee je een filter legt over een foto die gemaakt is met je smartphone. De app groeit nog steeds, hoewel er ook steeds meer soortgelijke diensten op de markt komen. Nog niet zo lang geleden kondigde dat andere grote sociale netwerk Twitter aan dat het binnenkort met een eigen LoFi-fotodienst komt.