Binnenland Bewaar

Kamer wil opheldering over advies Internet Explorer

Het logo van Internet Explorer. Microsoft komt vrijdag met een update voor Internet Explorer. Die moet een einde maken aan het beveiligingslek dat deze week de kop opstak.
Het logo van Internet Explorer. Microsoft komt vrijdag met een update voor Internet Explorer. Die moet een einde maken aan het beveiligingslek dat deze week de kop opstak. © ANP

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk opheldering van het ministerie van Veiligheid en Justitie over het lek in Internet Explorer. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wil dat in een brief wordt uitgelegd waarom Nederlanders niet daadkrachtiger zijn gewaarschuwd voor het lek in de browser.

De overheid adviseerde consumenten om speciale software van Microsoft te installeren. Daarmee heeft het ministerie volgens Gesthuizen een kans laten liggen. In landen als Duitsland en door de Consumentenbond werd gewaarschuwd om van internetbrowser te wisselen, stelde zij. Het verzoek van de SP werd onder meer gesteund door de VVD, PvdA en D66.

Overigens was Microsoft niet blij met het advies om van browser te wisselen. Volgens het bedrijf was dat geen behulpzaam en structureel advies en heeft het weinig zin om bij problemen steeds van browser te wisselen. Bovendien stelde Microsoft dat er 'slechts een handvol' aanvallen zijn gemeld en geen duizenden. Het overgrote deel van de gebruikers zou geen last hebben van het lek.

Internet Explorer is de meest gebruikte browser in Nederland en kampt sinds enkele dagen met een lek in de beveiliging waardoor hackers op afstand de controle over een pc kunnen overnemen. Microsoft verwacht dat de problemen eind deze week opgelost zijn. Vrijdagavond komt er een update, die mensen moeten installeren op hun pc om het lek te dichten.