Kunst & Media Bewaar

'Uitslag Wie is de Mol? op Wiki was wilde gok'

Anne-Marie Jung was de Mol in het twaalfde seizoen van het programma.
Anne-Marie Jung was de Mol in het twaalfde seizoen van het programma. © ANP

De Avro noemt het verschijnen van de uitslag van de finale van het programma Wie is de Mol? gistermiddag op Wikipedia een 'wilde gok'. Volgens woordvoerster Christine Braun is 'er ieder jaar wel weer wat' en is de uitslag al vaker op Wikipedia verschenen. 'Alleen dit jaar was het toevallig goed'.

Braun vertelt dat er op internet hevig gespeculeerd wordt over de serie, vanaf de eerste aflevering tot de finale. 'Op fora, maar ook op Wikipedia wordt ieder jaar wel weer een gok gedaan over de mogelijke uitkomst van de finale. Wij gaan hier nooit op in. We bevestigen en ontkennen niets. Dat is de magie van het programma'.

De omroep is dan ook niet van plan stappen te ondernemen tegen Wikipedia of uit te zoeken wie de uitslag gistermiddag op de online encyclopedie publiceerde. 'Iedereen kan iets op Wikipedia plaatsen. Mensen zijn vrij om te speculeren dus daar gaan wij ons niet in mengen. Dat is ook juist de bedoeling van de Mol. Het programma leeft onder de mensen zoals geen enkel ander programma dat doet'.

Best bekeken
De laatste aflevering van het twaalfde seizoen Wie is de Mol? zorgde gisteravond voor een kijkcijferrecord. Het was niet alleen het best bekeken programma van de dag, het was ook nog eens de best bekeken finale in de geschiedenis van het programma. Maar liefst 2,105 miljoen mensen stemden af op de Mol. Zo blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Hadewych Minis ging gisteravond met de pot van ruim 12.000 euro naar huis en Anne-Marie Jung bleek de Mol te zijn.