Kunst & Media Bewaar

Carel Kuyl heeft in affaire rond Eva Jinek volkomen gelijk

Eva Jinek en Bram Moszkowicz. Foto ANP
Eva Jinek en Bram Moszkowicz. Foto ANP © UNKNOWN

door Marc Nelissen

NOVA-chef Carel Kuyl bevindt zich in de bizarre situatie dat hij opeens de bekendste hoofdredacteur van Nederland is. Voor de verandering vast wel leuk voor een man die altijd achter de schermen en in de schaduw opereert, maar hij had zich zijn 'moment of fame' vast anders voorgesteld. Want zelden heeft een omroepbaas zoveel bagger over zich uitgestort gekregen vanwege het opstappen van één van zijn presentatoren.

Het voortijdige vertrek van Eva Jinek, uit eigen beweging maar ongetwijfeld wat geholpen in haar besluitvormingsproces, heeft tot een heuse stortvloed aan commentaren, speculaties en meninkjes-aan-tafels geleid. Overheersende oordelen: waanzin, had niet gemoeten, arme Eva, hypocriet, seksistisch, jaloezie van lelijker collega's, laakbaar, onbegrijpelijk en Kuyl is het 'grootste rund van Hilversum' (windbuil-op-bestelling Prem Radhakishun).

Maar Kuyl heeft natuurlijk volkomen gelijk. Mevrouw Jinek was een beoogd 'anchor' van een nieuwe nieuwsrubriek en legde het helaas aan met de meest dubieuze advocaat van Nederland. Ik bedoel maar: Moszkowicz is bij mijn weten de enige advocaat die van de rechter 'mafiamaatje' mag worden genoemd. De enige advocaat ook in wiens kantoor de ene cliënt (Holleeder) de ander (Endstra) een pistool tegen zijn hoofd zette en iemand anders gedwongen werd een voor Holleeder ontlastende verklaring te tekenen. Vast staat dat Holleeder daar zo'n beetje kantoor hield, dat hij er zijn post liet bezorgen en er gezellig wat beveiligd kon bellen of geheel zelfstandig 'zakenrelaties' kon ontvangen.

Maar Moszkowicz, een echt 'mensch' volgens zijn vader, heeft met meer cliënten een innige relatie. Zo waagde hij tussen de juridische spitsvondigheden door een dansje met erkend massamoordenaar Desi Bouterse. Dezelfde Bouterse die veroordeeld is voor grootschalige drugshandel nadat zijn behulpzame raadsheer Moszkowicz uitentreuren de rechtsgang had proberen te saboteren door misbruik van het procesrecht, waarvoor hij dan ook stevig op zijn vingers is getikt. Zoals hij ook is berispt door het Hof van Discipline vanwege laakbaar gedrag in een zaak tegen een andere drugshandelaar, Ronny Brunswijk. En er zijn meerdere getuigen die onder ede willen verklaren Moszkowicz samen met Holleeder te hebben zien proosten op de dood van Heineken.

En dan zijn er nog de nodige onduidelijke financiële akkefietjes, zoals de klacht van weer een andere client, die bij hoog en laag volhield dat hij Moszkowicz tonnen zwart had betaald (zijn klacht was dat er weinig voor was gebeurd), wat opnieuw resulteerde in berispingen van het Hof van Discipline.

Omstreden
Kortom : aan de heer Moszkowicz kleeft een zeer kwalijk luchtje, ondanks zijn maatpakken en verzorgde voorkomen. Gaat het te ver om Moszkowicz een mafia-advocaat te noemen? Ik vraag het me af. Ik ken in ieder geval niemand die het predicaat meer zou verdienen. Laten we het er op houden dat hij zeer omstreden is, hoe vaak hij ook ontspannen aanschuift bij het RTL-programma Boulevard.

Affaires als rond Endstra, Paarlberg en de vastgoedfraude tonen aan dat de verwevenheid tussen onder- en bovenwereld veel groter is dan we in onze zelfgenoegzaamheid dachten. In veel van deze zaken figureert Moszkowicz. Een journaliste die met een zo omstreden persoon een relatie begint kan niet pretenderen kritisch en onafhankelijk te zijn. En ze kan zich ook niet 'verschonen' of laten vervangen iedere keer als haar geliefde of zijn vele cliënten ter sprake komen, zoals collega Spong parmantig suggereerde. Allemaal gratuite onzin : als boegbeeld van een serieuze nieuwsrubriek is ze bij voorbaat volstrekt ongeloofwaardig.

Heel verstandig dus dat ze de eer aan zichzelf heeft gehouden. En als Kuyl haar daarbij geholpen of aangemoedigd heeft, had hij volkomen gelijk. Hij heeft gedaan wat van hem in zijn positie verwacht mag worden en verdient lof in plaats van hoon. (GPD)

Marc Nelissen is tv-programmamaker en regisseur