AMSTERDAM - Internetfraudeurs die opereren vanuit Nederland, hebben vorig jaar 710 miljoen dollar afgetroggeld van goedgelovige internetters, steeds vaker mensen uit Azië.

In 2008 lagen die verdiensten bij oplichters volgens recherchebureau Ultrascan hier nog op 228 miljoen dollar. Wereldwijd werd voor 9,3 miljard dollar binnengehaald met zogeheten voorschotfraude, drie miljard meer dan in 2008.

Bij zulke fraude wordt nietsvermoedende mensen per mail een flink bedrag beloofd, omdat een onbekend familielid is overleden, een loterij is gewonnen of een vage kennis hulp nodig heeft bij het overmaken van een grote som geld. Om het geld te ontvangen, moet eerst een voorschot voor 'kosten' worden overgemaakt.

Volgens Frank Engelsman van Ultra­scan is Nederland een rotonde voor deze fraude. ''Fraudeurs, veelal Nigerianen, zitten vooral Zuidoost en Zeeburg/Oost.'' Het bedrijf heeft aanwijzingen dat in Nederland 32 verschillende spambendes actief zijn, zes meer dan in 2008, met naar schatting 1650 leden.

'419-fraude'
Nederlanders werden vorig jaar voor 91 miljoen dollar opgelicht via deze '419-fraude' (genoemd naar het wetsartikel in Nigeria die deze vorm van oplichting verbiedt), de schade is daarmee nagenoeg gelijk aan die van 2008. 
De criminelen verleggen hun werkterrein steeds meer van Westerse landen naar Azië - vooral India, China, Zuid-Korea en Vietnam.

Nederland wordt vooral gebruikt om de fraude een air van betrouwbaarheid te geven. ''Nietsvermoedende Nederlanders worden verleid door een zogenaamd Chinees bedrijf om voor hen te werken. In werkelijkheid sluizen ze geld door, dat van anderen is afgetroggeld.''

De opsporing is volgens Engelsman hier niet op orde. ''Er wordt vooral aandacht besteed aan zaken die met de 419-fraude samenhangen, drugshandel, witwassen, wapenhandel of internetfraude via veilingsites.''

''De afgelopen tien jaar zijn hiervoor hoogstens vijfhonderd man gepakt en misschien honderd veroordeeld.'' En zelfs dat heeft weinig resultaat. ''Vrijwel alle fraudeurs die we in de wereld tegenkomen, hebben we ooit in Nederland gezien.'' Hij adviseert nauwkeuriger te kijken naar transacties bij geldtransferkantoren. ''Als moneytransferbedrijven als Western Union en Moneygram niet zouden bestaan, waren de Nigeriaanse bendes nooit zo groot geworden.'' (HERMAN STIL)