Kunst & Media Bewaar

Sobibor naverteld door overlevers

Reconstructie van  Sobibor
Reconstructie van Sobibor © UNKNOWN

AMSTERDAM - Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod) gaat twaalf interviews online zetten met joodse gevangenen die in 1943 betrokken waren bij de opstand in concentratiekamp Sobibor.

De interviews zijn in 1984 afgenomen door één van de aanklagers in het proces dat toen in Duitsland plaatsvond tegen Karl Frenzel, één van de beulen van Sobibor. Deze aanklager, de Nederlandse historicus Jules Schelvis, heeft de gesprekken bijna 25 jaar ongebruikt in de kast laten liggen. Onlangs schonk Schelvis ze aan het Niod, die ze op de website sobiborinterviews.nl gaat zetten.

Actualiteitenrubriek Netwerk toont vanavond een aantal fragmenten uit de interviews uit 1984. Het Niod spreekt van uniek materiaal'. Daarnaast zendt Netwerk een interview uit Selma Wijnberg, de enige Nederlandse vrouw die de opstand overleefde en nog in leven is.

Historicus Jules Schelvis, nu 88 jaar oud, was één van de achttien Nederlanders die Sobibor overleefden. In het vernietigingskamp op de grens van Polen en de Oekraïne vermoordden de nazi's in ruim een jaar tijd 250.000 mensen. Van hen waren er 34.000 afkomstig uit Nederland.

Op 14 oktober 1943 vond in Sobibor een opstand plaats waarbij zo'n driehonderd gevangenen dwars door het prikkeldaad en de mijnenvelden rond het kamp wisten te vluchten. Slechts tientallen van hen overleefden de vlucht. (ANP)