Amsterdam Bewaar

Onderzoekers ontwikkelen nieuwe zoekmachines

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht ontwikkelden een zoekmachine, gebaseerd op de werking van de hersenen. Foto EPA
Wetenschappers van de Universiteit Utrecht ontwikkelden een zoekmachine, gebaseerd op de werking van de hersenen. Foto EPA © UNKNOWN

UTRECHT - Nederlandse onderzoekers hebben nieuwe manieren ontwikkeld om informatie te zoeken op internet. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht ontwikkelden een zoekmachine, gebaseerd op de werking van de hersenen.

Een onderzoeker van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bedacht een zoekmethode voor afbeeldingen en films. Dat meldden de twee instellingen donderdag.

De Utrechtse methode is bedoeld om het zoeken in teksten te vergemakkelijken. De manier waarop hersenen werken is toegepast in de zoekmachine. Het systeem maakt hierdoor zelf associaties in teksten, wat meer zoekresultaten oplevert.

Het NWO richtte zich juist op beeld. Hun systeem maakt gebruik van geavanceerde beeldherkenning en maakt het intikken van een zoekterm overbodig. Deze methode won dit jaar drie internationale prijzen voor het beste automatische zoeksysteem. (ANP)