AMSTERDAM - Game-uitgever Lighthouse Interactive is deze week failliet verklaard. Lighthouse, gevestigd in Haarlem, was één van de grootste gamepublishers van het land.

Volgens een woordvoerder van de curator is het personeel gisterochtend ingelicht en zal het Haarlemse bedrijf niet worden voortgezet.

Waarom Lighthouse failliet is gegaan, is nog niet bekend. ''Onze prioriteit ligt nu bij het afwikkelen van de ontslagen en de huur van het bedrijfspand.''
Lighthouse werd in 2005 in Amsterdam opgezet door Canadees Steve Wall en Erik Schreuder, die in 2000 al eens failliet ging met game-uitgever Project 2. Bij Lighthouse werkten aanvankelijk tien mensen en naast Amsterdam waren er kantoren in Tokio en Toronto.

Lighthouse produceerde niet zelf spellen, maar kocht de Europese rechten bij game-ontwikkelaars. Lighthouse gaf vooral pc-spellen uit, met titels als Keepsake, Rhiannon en Sun Age, maar kreeg later toestemming van Nintendo en Sony om ook voor de Nintendo DS en de Playstation Portable te ontwikkelen.

Vorig jaar kwam Lighthouse in handen van de Canadese game-uitgever Silverbirch, die 2,5 miljoen euro voor het bedrijf overhad - het merendeel in aandelen van het Canadese bedrijf.

Silverbirch zit echter in de problemen. Op de beurs van Toronto is de handel in het aandeel al enige tijd stilgelegd en de website van het bedrijf, dat wordt geleid door de van oorsprong Nederlandse Derek van der Plaat, is uit de lucht. Op vragen wordt niet gereageerd.

Vorige maand liet Lighthouse ontwikkelaars al weten zijn activiteiten te zullen staken. Ontwikkelaars van online games als Sword of the Stars en Rhainnon proberen nu hun spellen elders onder te brengen. (HERMAN STIL)