Kunst & Media Bewaar

'Al Jazeera standaard op de kabel'

Egyptenaren op het Tahrhir plein in Caïro kijken naar nieuwsuitzendingen van Al Jazeera op een televisie bovenop een telefooncel. De verslaggeving van de onrust in Egypte is voor GroenLinks aanleiding de zender toe te laten tot de kabel.
Egyptenaren op het Tahrhir plein in Caïro kijken naar nieuwsuitzendingen van Al Jazeera op een televisie bovenop een telefooncel. De verslaggeving van de onrust in Egypte is voor GroenLinks aanleiding de zender toe te laten tot de kabel. © AFP

AMSTERDAM - GroenLinks wil dat de Arabische zender Al Jazeera via de Amsterdamse kabel te zien is. De verslaggeving van de onrust in Egypte is voor de partij aanleiding de zender toe te laten tot de kabel. Raadslid Evelien van Roemburg: ''Bij een evenwichtig nieuwsaanbod hoort Al Jazeera, net zo goed als CNN.''

Het basispakket in Amsterdam bestaat uit 15 zenders. Daarvan zijn 9 zenders wettelijk vastgelegd: de publieke omroepen, de lokale omroepen en twee Belgische zenders. De Algemene Programma Raad (APR) adviseert over de overige 6 zenders. Daarnaast worden nog 17 zenders door UPC zelf gekozen. De APR heeft echter niet geadviseerd Al Jazeera toe te voegen aan het standaardpakket, en UPC heeft ook niet voor de internationale nieuwszender gekozen.

De Arabische zender kreeg de afgelopen dagen veel lof voor haar berichtgeving over de onrust in Egypte. Maandag werd het kantoor in Caïro door de Egyptische autoriteiten gesloten. (HET PAROOL)