Kunst & Media Bewaar

Website in de strijd tegen het vooroordeel

Website in de strijd tegen het vooroordeel
© UNKNOWN

AMSTERDAM - Na zes jaar als 'maffiaverslaggever' in Italië voor NRC Handelsblad voelde correspondent Bas Mesters het steeds vaker: dit verdienen de hardwerkende Italianen niet. Al die clichés in de krant over corruptie, de vooroordelen die worden bevestigd. Het moest in de krant, het was wat er gebeurde in Rome en omstreken, maar er zou toch wel meer  zijn? Daarom wilde hij vaker 'gewone Italianen' aan het woord laten, mensen die bouwen aan een betere wereld. Hij liet het er niet bij en zijn idee werd een plan. Een steeds groter plan, op 1 januari 2011 lanceerde hij de website One11.nl.

Daarop staan vanaf de eerste dag van het nieuwe jaar niet alleen Italianen die goeddoen, maar mensen uit de hele wereld. Mesters dacht: als ik dit in Italië ervaar, dan hebben andere journalisten en correspondenten daar vast ook last van.

Van over de hele wereld kreeg hij reacties van Nederlandse journalisten, tachtig zijn intussen belangeloos aan het werk. Sinds zaterdag portretteren ze allemaal zo nu en dan 'een bouwer': welzijnswerker, ondernemer, wetenschapper, noem maar op - iemand die bouwt aan een betere wereld. In de stukken staat iets over de geschiedenis van het land, het probleem waar het om draait en de oplossing die de 'bouwer' heeft bedacht. Mesters: ''Al is het op heel kleine schaal, het is inspirerend.'' Twee bedrijven maakten, ook belangeloos, de website. Een paar van de journalisten die hun medewerking al toezegden: Marjon van Royen in Rio de Janeiro, Eelco Bosch van Rosenthal in Washington DC, Bram Vermeulen in Istanboel.

Om 1.11 uur op nieuwjaarsnacht (01/01/2011) kwamen de eerste elf verhalen online, en nu komt dagelijks een verhaal bij, of een radioreportage, of een filmpje, eventueel via een nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Met de site hoopt Mesters de lezers 'wakker te schudden'. ''Er is te veel angst en cynisme in Nederland. Mensen denken: we kunnen toch niets veranderen. Maar alle geportretteerden laten zien dat één persoon het verschil kan maken.''

Als de website loopt, wil hij ook kinderen betrekken bij het project. Auteurs - de tachtig journalisten, maar serieuze geïnteresseerden mogen zich aanmelden - gaan dan schoolklassen bezoeken en via skype contact maken met 'de bouwer'. ''Die vertelt dan wat hij doet. Daarna hoop ik dat kinderen gaan praten over hun eigen helden.'' En die filmpjes komen dan weer online.

Intussen brengt Mesters vanuit Rome nog steeds gewoon verslag uit voor NRC Handelsblad. ''De afgelopen dagen heb ik zestien uur per dag op de naaikamer van mijn schoonmoeder gezeten. Ik voelde me als een piloot die over de wereld vloog.''

Als blijkt dat de site 'zin heeft' (bezocht wordt dus) wil Mesters tevens een project starten voor hobbyjournalisten. Alle hulp is welkom. ''Ook een onbekende kan laten zien dat je moet durven veranderen.'' (MAARTJE VAN HOEK)

Bezoek One11.nl
Volg One11 via Twitter