Kunst & Media Bewaar

Tv-programma Ochtendspits van start

Presentatrice Petra Grijzen in het decor van het nieuwe dagelijkse ochtendprogramma Ochtendspits van WNL. Foto ANP
Presentatrice Petra Grijzen in het decor van het nieuwe dagelijkse ochtendprogramma Ochtendspits van WNL. Foto ANP © UNKNOWN

Formeel zijn alle banden tussen De Telegraaf en de uit de krant geboren omroep WNL verbroken. Toch was het dagblad prominent aanwezig in de eerste aflevering van Ochtendspits, het programma dat WNL sinds vandaag op de plek van Goedemorgen Nederland uitzendt.

De eerste gast van presentator Petra Grijzen, voorheen werkzaam bij BNR Nieuwsradio, was Telegraafs misdaadjournalist John van den Heuvel naar aanleiding van diens interview met Joran van der Sloot in de gevangenis in Peru (meermalen herhaald in de twee uur dat de uitzending duurt). In het daaropvolgende item werd het klappen van de formatie besproken met onder meer Paul Jansen, parlementair verslaggever van de grootste krant van Nederland.

Desondanks zag de eerste aflevering er goed uit. Petra Grijzen is nieuw in de tv-wereld, maar was ontspannen en zat duidelijk op haar plek. De uitspraak van VVD-leider Mark Rutte dat hij geen zin heeft de PvdA te betrekken bij het regeerakkoord dat hij wil schrijven, stroomde meteen door naar het ochtendjournaal.

Ochtendspits komt live vanuit Zuiveringshal Oost op het Westergasterrein, vanwaar ook Pauw & Witteman en De wereld draait door uitzenden. 23 redacteuren werken voor de WNL-programma's vanuit het pand van De Telegraaf in Amsterdam.

Volgens presentator Alex de Vries - tot mei verslaggever Koninklijk Huis bij De Telegraaf - staat het buiten kijf dat ze dingen samen gaan doen. ''Elke dag schuift een WNL-redacteur aan bij de middagvergadering van de krant. Het is nog pril, we moeten nog op eigen benen leren staan, leren hoe we het zelf moeten doen.'' WNL-hoofdredacteur Michiel Bicker Caarten, die eerder betrokken was bij de oprichting van BNR Nieuwsradio en op woensdagavond zelf Uitgesproken WNL presenteert op Nederland 2, drukt zich diplomatieker uit en zegt dat met De Telegraaf wordt gepraat, maar ook met andere krantenredacties.

In de binnenzak van zijn jasje draagt draagt Bicker Caarten een dubbelgevouwen A4'tje, waarop hij de afgelopen dagen bij proefafleveringen verbeterpunten noteerde. ''Twee tot drie velletjes per uitzending heb ik nodig.'' Tevreden is hij nooit. ''Televisie is een opeenstapeling van fouten. Zeker één jaar ben ik ontevreden.''

Net als Grijzen had De Vries geen tv-ervaring voor hij bij WNL begon. ''Maar als Michiel Bicker Caarten en voorzitter Fons van Westerloo na een screentest iets in je zien, hoef je niet lang na te denken.'' Coaches hebben de presentatoren klaargestoomd voor hun nieuwe functie. De twee presenteren week op, week af Ochtendspits en Avondspits. Deze week is Grijzen op televisie te zien, De Vries trapt vanavond om 18.30 uur op Radio 1 af.

Nieuws, nieuws, nieuws, nieuws, wil Bicker Caarten met Ochtendspits brengen. Met daartussendoor verstrooiing. Aan het eind van het jaar een tv-prijs en dat mensen iets missen als ze niet kijken, zijn andere ambities. Het nieuwslint dat voorganger Goedemorgen Nederland van de KRO onder in beeld had lopen, is verdwenen. Bicker Caarten: ''Dat kost mankracht. We gaan het misschien ooit doen, maar nu hebben we die handjes voor andere dingen nodig.'' (ELINE BESSELINK)