Een puntgaaf exemplaar van het 'supermarktinkopertje' trof ik verrassend genoeg aan in het rariteitenkabinet dat Aldi heet. Deze vondst zal echter nooit tot opwindende veilingrecords leiden bij Christie's. Ook zal deze niet beter worden door 'm langdurig in een dubbel geblindeerde, klimaatgeregelde wijnkelder te bewaren.

Toch kan deze 'groene wijn' uit het Oostenrijkse Kremstal wel degelijk tot hebberigheid leiden. Het gaat hier om een jeugdwerkje (anno 2010) van de mij bekende Oostenrijkse wijnmaker Johann Müllner. Van hem proefde ik voor mijn koopgids De Grote Hamersma eerder al materiaal voor connaisseurs. Vooral zijn Grüner Veltliner Spiegel 2009 scoorde toen een dikke voldoende.

Maar die kostte wel dik een tientje in de wijnspeciaalzaak. En daar koop je bij wijze van spreken bij Aldi ook een laptop voor. Toch is ook dit een Grüner Veltliner. Waarschijnlijk afkomstig van wat minder tot de verbeelding sprekende percelen.

Van jonge stokken wellicht ook die door hem nog niet geschikt werden geacht voor het grote werk. Maar dat neemt niet weg dat u voor maar €3,99 prima, pittig en puntig wit koopt. Misschien niet voldoende spectaculair om in slaapzakken voor de deur te gaan liggen. Maar goed genoeg om er vroeg bij te zijn. (HAROLD HAMERSMA)