Binnenland Bewaar

Asscher tegen plan bonden voor korter werken

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. © ANP

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vindt de voorstellen van de vakcentrales om meer werk te scheppen voor jongeren door ouderen minder te laten werken 'geen goed idee'. De minister wees er vandaag op dat hij eerder al heeft gezegd niets te zien in arbeidstijdverkorting om de werkloosheid aan te pakken.

In het algemeen staat Asscher wel positief tegenover het banenplan van de bonden. Hij onderstreepte vandaag dat dat in totaal 58 punten bevat. Een aantal daarvan is volgens hem zeker bruikbaar. Hij noemde onder meer lastenverlichting op arbeid.

Asscher wilde verder niet ingaan op uitspraken van VVD-fractieleider Zijlstra. Die zei in De Telegraaf van vandaag dat het plan van de bonden banen vernietigt en dat het daarom een 'idioot plan' is.
Zijlstra riep coalitiepartner PvdA op niet te veel mee te gaan met de voorstellen van de bonden. 'Als je Partij van de Arbeid heet, dan kan je niet voor dit plan zijn', aldus de VVD-voorman.

Lasten op arbeid verlagen
De vakbonden willen de komende 6 jaar 300.000 banen scheppen door de lasten op arbeid te verlagen, vermogens en bedrijfswinsten hoger te belasten, ouderen korter te laten werken en te stoppen met het verhogen van de AOW-leeftijd.

'Mensen die hun baan hebben verloren, willen niet horen wat er allemaal niet kan, ze willen aan het werk', zei PvdA-leider Diederik Samsom in een reactie op Zijlstra. 'Het plan van de vakbonden bevat voorstellen om lasten op arbeid te verlagen, om het midden- en kleinbedrijf te stimuleren, het vakonderwijs te verbeteren en de regionale arbeidsmarkt te versterken. Dat zijn goede ideeën waar politiek en sociale partners gezamenlijk de schouders onder moeten zetten. In het belang van al die gezinnen waar nu iemand werkloos thuis op de bank zit', aldus Samsom.