Binnenland Bewaar

Politie maakt speciaal aangifteformulier Wilders

Geert Wilders.
Geert Wilders. © EPA

Voor mensen die op het politiebureau aangifte willen doen tegen Geert Wilders heeft de politie vanaf vandaag een speciaal aangifteformulier gemaakt. Hierop zijn een aantal vragen al ingevuld, waardoor de aangifte minder tijd in beslag neemt. 'Dat is makkelijk voor de burgers en de medewerkers', zegt een woordvoerder van de landelijke politie.

Vragen die al zijn ingevuld gaan bijvoorbeeld over de tenlastelegging en de uitspraken van Wilders die discriminerend zouden zijn. De werkdruk voor politieagenten moet hierdoor afnemen.

Niet precies hetzelfde
Agenten die de aangiften moeten optekenen, hoeven echter niet helemaal niets meer te doen. 'Dat kan niet, omdat niet alle verhalen precies hetzelfde zijn', aldus de woordvoerder. 'Je moet het zien als een link naar een standaardformulier dat moet worden aangevuld.'

Ook voor mensen die via de website van de politie een melding willen maken, is er nog steeds werk aan de winkel. Het standaardformulier wordt alleen gebruikt bij aangiften op het politiebureau.

Vele aangiften
Reden voor het 'Wildersformulier' zijn de vele aangiften die binnenkomen wegens discriminatie. Gisteren werd al meer dan 100 keer aangifte gedaan. Inmiddels komen er zo veel binnen dat het Openbaar Ministerie geen overzicht kan geven over heel Nederland. De officiële telling blijft voorlopig daarom staan op 100 aangiften.

De Facebook-pagina 'Ik doe aangifte tegen Wilders' heeft inmiddels ruim 85.000 likes. Via Facebook, Twitter en andere sociale media laten vele bekende en onbekende Nederlanders weten aangifte te doen of te hebben gegaan.