Binnenland Bewaar

Kamer wil opheldering van ProRail over verzwijgen veiligheidsrisico spoor

Een baanwerker legt de laatste hand aan het herstel van het spoor bij Borne, waar recent een goederentrein ontspoorde.
Een baanwerker legt de laatste hand aan het herstel van het spoor bij Borne, waar recent een goederentrein ontspoorde. © ANP

ProRail zou een veiligheidsrisico op het spoor voor de Tweede Kamer hebben verzwegen. SP en ChristenUnie willen daarover opheldering. Woordvoerders van beide fracties hebben dan gezegd na een bericht in De Telegraaf van vrijdag.

ProRail zou de Kamer nooit hebben verteld dat een systeem om te voorkomen dat treinen door een rood sein rijden niet helemaal veilig is. Machinisten kunnen niet op hun dashboard zien of het systeem aan of uit staat. Als het is uitgeschakeld, kunnen machinisten zonder dat ze het weten door rood rijden.

Volgens ProRail wist de Kamer bij de invoering van het zogenoemde atb-vv-systeem dat er geen monitoring werd geïnstalleerd. De Kamer ging daarmee akkoord. Vandaar ook dat de spoorbeheerder zich verbaast over de vragen van de politiek partijen. Overigens komt er wel een monitoringssysteem op het systeem dat moet voorkomen dat treinen door rood rijden als ze niet harder dan 40 kilometer per uur gaan.