Binnenland Bewaar

Dijsselbloem: 'Weinig ruimte voor onderhandeling met sociale partners'

Minister Dijsselbloem
Minister Dijsselbloem © ANP

Sociale partners moeten 'geen grote verwachtingen' hebben dat zij de afspraken tussen kabinet en drie oppositiepartijen (D66, SGP en ChristenUnie) over de begroting van volgend jaar nog drastisch kunnen wijzigen. Dat maakte minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zondag in Buitenhof duidelijk.

 
De polarisatie die we al langer zien, heeft nu ook het politieke midden bereikt, en dat maakt regeren heel lastig
Minister Dijsselbloem

'De hoofdlijn staat, want anders blijven we aan het heronderhandelen', zei de bewindsman. Het kabinet en drie oppositiepartijen hebben vrijdag met elkaar een akkoord gesloten over de begroting van volgend jaar en 'wat er nu is afgesproken, wordt in wetgeving omgezet'.

Volgens Dijsselbloem zullen de sociale partners de aanpassingen begrijpen. 'We veranderen niets, we versnellen de invoering van sommige zaken, en we voegen nieuwe dingen toe. Daarbij is het geven en nemen voor zowel werkgevers als werknemers.'

In het sociaal akkoord dat het kabinet in het voorjaar sloot met werkgevers en werknemers werd onder meer afgesproken hervormingen van de WW en ontslagrecht later uit te voeren. Vooral D66 wilde die hervormingen naar voren halen. Er is nu afgesproken dat de aanpassing van het ontslagrecht zes maanden eerder ingaat. Een onderdeel van de WW-ingreep uit het sociaal akkoord wordt een jaar naar voren gehaald: al vanaf 2015 moet een werkloze na een half jaar een baan onder zijn niveau accepteren.

De FNV en het CNV spreken maandag over het begrotingsakkoord. CNV-voorman Jaap Smit zei vrijdagavond voorzichtig positief te zijn over het begrotingsakkoord.

Het Centraal Planbureau (CPB) zal het akkoord doorrekenen. Volgens de bewindsman is dit vrijdagavond al aan het CPB gevraagd. Een snelle doorrekening kan er de komende week al zijn als de Tweede Kamer over het akkoord debatteert.

Paars-met-de-Bijbel
De samenwerking tussen het kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en de SGP, wordt door sommigen 'Paars-met-de-Bijbel' genoemd. 'Het is een wonderlijke combinatie', zegt Dijsselbloem. 'Maar het werkt wel.'

Er is lang onderhandeld voordat het tot een akkoord kwam, en Dijsselbloem gaf toe 'meerdere malen' te hebben gedacht dat het niet zo goed ging. 'De Algemene Beschouwingen waren met een narrige sfeer geëindigd', vond Dijsselbloem. 'De polarisatie die we al langer zien, heeft nu ook het politieke midden bereikt, en dat maakt regeren heel lastig.'

Het afgelopen half jaar is de sfeer in de Kamer volgens Dijsselbloem 'onnodig verhard'. 'Het gaat niet meer over de inhoud', maar de sfeer werd: 'we gaan u volledig wegstemmen'. In het vervolg moet het kabinet volgens hem 'voortijdig' de samenwerking gaan zoeken in de Tweede Kamer.

Als het kabinet volgend jaar over nieuwe bezuinigingen zou moeten onderhandelen, zou Dijsselbloem 'met prioriteit' naar deze partijen kijken. 'Het zijn geen gedoogpartijen, we vormen geen coalitie, maar het zijn wel mijn meest geliefde oppositiepartijen', aldus de minister.