Binnenland Bewaar

Rutte: 'In toenemende mate steun voor lijn-Dijsselbloem'

Minister Jeroen Dijsselbloem (L) van Financien en premier Mark Rutte.
Minister Jeroen Dijsselbloem (L) van Financien en premier Mark Rutte. © ANP

Premier Mark Rutte ziet 'in toenemende mate steun' voor de lijn zoals minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem die begin deze week heeft uitgezet om de problemen in de financiële sector in de eurolanden aan te pakken.

Rutte zei dat donderdag na de wekelijkse ministerraad. Hij sloot zich aan bij het oordeel van PvdA-leider Diederik Samsom, die dinsdag zei dat Dijsselbloem sterker uit de commotie van afgelopen maandag was gekomen. Die ontstond na opmerkingen van Dijsselbloem in interviews met persbureau Reuters en de Financial Times. De beurzen daalden daarop.

Rutte zei dat de ministerraad Dijsselbloems inzet volledig steunt, ook de manier waarop hij daarover communiceerde. 'Wil je in staat zijn uit te leggen waarom iets in het nationaal en in het Europees belang is, dan moet je open en fair communiceren. Doe je dat niet, dan heeft dat gevolgen voor het draagvlak voor het oplossen van dit type problemen.'

'Sterk optreden'
Rutte noemde het optreden van de PvdA-minister 'zeer sterk' en zei dat hij 'helemaal geen' telefoontjes van andere Europese leiders had gehad over Dijsselbloem.

Rutte vindt net als Dijsselbloem dat niet alleen overheden moeten opdraaien voor falende banken. Bij andere oplossingen worden ook aandeelhouders, obligatiehouders of spaarders met een tegoed boven 100.000 euro betrokken. De Cyprus-oplossing is 'denkbaar' bij toekomstige problemen in andere eurolanden. Maar welke oplossing wordt gekozen is altijd afhankelijk van de situatie ter plekke, de omvang van de economie, de omvang van de financiële sector en de specifieke problemen.