Binnenland Bewaar

VVD en PvdA: Blankenburgtunnel komt er

Melanie Schultz van Haegen.
Melanie Schultz van Haegen. © ANP

VVD en PvdA hebben besloten de Blankenburgtunnel aan te gaan leggen ten westen van Rotterdam. Dat staat in het regeerakkoord dat maandag is gepresenteerd.

De zogeheten Nieuwe Westelijke Oeververbinding moet de drukte op de ruit van Rotterdam verminderen en komt tussen Vlaardingen en Maassluis te liggen. Een deel van de tunnelbuis wordt ingegraven om de polder te ontzien. Natuurclubs en omliggende gemeenten zijn echter nog steeds fel tegen de aanleg van de tunnel.

Minister Melanie Schultz van Haegen gaf eerder de voorkeur aan de Blankenburgtunnel boven de Oranjetunnel, die westelijker op de kaart was ingetekend. Volgens haar is de Blankenburgtunnel goedkoper en lost deze de verkeersproblemen beter op. Ze kreeg begin april steun van VVD, PVV en CDA voor haar keuze.

Maar toen het kabinet twee weken later viel werd de kwestie door PvdA, PVV, GroenLinks, ChristenUnie, SP, D66 en de Partij voor de Dieren in de ijskast gezet. De PVV voerde aan toch nog liever een regionale studie naar de situatie te willen, in plaats van direct de plannen van de minister te steunen.