Binnenland Bewaar

Lucassen blijft lid van PVV-fractie

ANP
ANP © UNKNOWN

DEN HAAG - Het in opspraak geraakte Tweede Kamerlid Eric Lucassen blijft lid van de PVV-fractie. PVV-leider Geert Wilders heeft hem wel per direct de woordvoerderschappen over wijken en defensie afgenomen.

Dat heeft de PVV maandag in een verklaring gemeld. De positie van Lucassen staat sinds vorige week ter discussie. Eerst meldden voormalige buren van hem in Haarlem aangiften te hebben gedaan wegens bedreigingen en intimidatie. Dat gebeurde tussen 2006 en 2009. Een dag later bleek dat Lucassen in 2002 als militair is veroordeeld voor het plegen van ontucht met twee ondergeschikten.

Lucassen erkent dat hij hiervoor is veroordeeld, maar stelt dat er geen sprake is geweest van seksueel misbruik. ''Lucassen erkent dat hij in deze een grote fout heeft gemaakt'', aldus de PVV, die er ook op wijst dat Defensie hem in 2005 eervol heeft ontslagen.

De PVV stelt verder dat Lucassen niet is veroordeeld wegens bedreiging. Wel erkent Lucassen dat hij een boete heeft gehad voor twee overtredingen.

Tijdens het selectieproces als potentieel PVV-Kamerlid heeft Lucassen de veroordelingen voor de strafbare feiten verzwegen. Wilders voelt zich door hem ''oneerlijk bejegend''. Volgens de verklaring schaamt Lucassen zich hiervoor en biedt hij ''de PVV zijn excuses aan, alsmede aan betrokkenen in de betreffende zaken''.

Wilders vindt dat een en ander niet zonder consequenties kan blijven en heeft Lucassen daarom zijn woordvoerderschappen Wijken en Defensie ontnomen. Hij blijft wel lid van de vaste Kamercommissie Koninkrijksrelaties.

Wilders zal zijn besluit later maandagmiddag toelichten. (ANP)

Profiel Eric Lucassen
Geboortedatum:
12 november 1974, Amsterdam
Functie: Tweede Kamerlid voor de PVV, sinds 17 juni 2010. PVV-leider Geert Wilders heeft Lucassen zijn woordvoerderschappen op het gebied van Wijken en Defensie ontnomen.
Opleiding: Koninklijke Militaire School, Weert
Loopbaan: Lucassen zat bij de Koninklijke Landmacht van 1995 tot 2003. Hij doceerde daarna digitale muziekproductie.
Bijzonderheden: Lucassen kwam deze week in opspraak toen vroegere buren van hem in Haarlem op tv beweerden dat hij hen jarenlang had bedreigd en geïntimideerd. PVV-leider Geert Wilders meldde daarop dat hij de zaak zou uitzoeken. Daarna bleek dat hij in zijn tijd bij de Defensie in 2002 veroordeeld is voor ontucht met twee vrouwelijke ondergeschikten.