Binnenland Bewaar

CDA wil met omroep niet naar stenen tijdperk

Het CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg aan het woord tijdens het vragenuurtje. Foto ANP
Het CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg aan het woord tijdens het vragenuurtje. Foto ANP © UNKNOWN

DEN HAAG - Het CDA wil het omroepbestel niet terugbrengen naar 'het stenen tijdperk' en vindt daarom dat de publieke omroep volop actief op internet mag zijn. Dat zei Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) dinsdag in reactie op de stellingname van coalitiepartner VVD.

Die partij liet bij monde van Kamerlid Anouchka van Miltenburg weten dat in haar visie publieke omroepen niet meer op internet actief mogen zijn, tenzij het een directe afgeleide is van hun hoofdtaak, zoals Uitzending Gemist. Van Miltenburg verwees daarbij naar een passage in het regeerakkoord. In dat stuk staat een zinsnede dat de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) zich moet beperken tot audiovisuele taken. Volgens haar betekent dat enkel radio en tv maken.

Van Toorenburg leest die passage op een andere manier. ,,Wij vinden dat internet niet los is te zien van de publieke omroep. Wel moet je voorzichtig zijn met hele nieuwe ontwikkelingen op internet die worden gefinancierd met grote reclameblokken.'' Als een dergelijke trend zich zou voordoen, dan zou de overheid moeten ingrijpen, oordeelt het CDA.
De CDA-politica weet dat commerciële aanbieders (zenders en kranten) van oordeel zijn dat de publieke omroep op internet zorgt voor oneerlijke concurrentie. ,,Er is altijd sprake van een ongelijk speelveld'', schetst zij. ,,Er is nou eenmaal altijd een concurrentie om aandacht. Commerciële aanbieders moeten daar goed op inspelen, daar zijn ze commercieel voor. De overheid moet opletten dat het niet uit het lood slaat.''

CDA-minister Marja van Bijsterveldt (Media, CDA) liet eerder dinsdag weten dat de uitwerking van de bewuste passage in het regeerakkoord later volgt. GroenLinks en PvdA gaven te kennen dat zij de zienswijze van de VVD niet delen. Die laatste partij wil de minister er dinsdagmiddag over bevragen tijdens het vragenuurtje.