Binnenland Bewaar

Van Haersma Buma fractievoorzitter CDA

Verhagen (L) overhandigt dinsdag in Den Haag de voorzittershamer aan Sybrand Haerma Buma (R). Haersma Buma volgt Maxime Verhagen op als fractievoorzitter van het CDA. Foto ANP
Verhagen (L) overhandigt dinsdag in Den Haag de voorzittershamer aan Sybrand Haerma Buma (R). Haersma Buma volgt Maxime Verhagen op als fractievoorzitter van het CDA. Foto ANP © ANP

DEN HAAG - De jurist Sybrand van Haersma Buma gaat de CDA-fractie in de Tweede Kamer leiden. De fractie koos hem dinsdagochtend als opvolger van Maxime Verhagen, die in het nieuwe kabinet vicepremier en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wordt.

Of de fractie unaniem voor Van Haersma Buma heeft gestemd, is nog niet bekend. De 45-jarige Van Haersma Buma is acht jaar lid van de Tweede Kamer. Hij was de afgelopen jaren woordvoerder justitie (veiligheidsbeleid) namens het CDA. Ook was hij sinds 2007 secretaris van de fractie.

Direct na de stemming droeg Verhagen de voorzittershamer over aan Van Haersma Buma, die een staande ovatie van de fractie kreeg. Verhagen feliciteerde hem met de ''enorme verantwoordelijkheid'' die hij krijgt. Hij sprak de verwachting uit dat Van Haersma Buma ''met fierheid'' leiding zal geven aan de ''fantastische fractie''. Verhagen heeft er alle vertrouwen in. ''We gaan samen het CDA weer op de kaart zetten'', zei hij.

Van Haersma Buma bedankte Verhagen voor zijn inzet in de afgelopen jaren en zeker voor wat hij de afgelopen maanden voor de fractie heeft gedaan. ''Wij zijn er klaar voor, we gaan er tegenaan'', aldus de nieuwe fractievoorzitter. (ANP)